Учените откриха най-вредната дейност за хората

4207
Учените откриха най-вредната дейност за хората
Снимка: iStock/Guliver

Мнозина се налага да стоят почти през целия ден на работа. И  както се оказва, дори петминутните паузи за движение ще ви помогнат да станете по-здрави.

Както знаете, движението е живот. Но липсата на движение, за съжаление, увеличава риска от цял списък от опасни заболявания. Особено тежко страда сърдечно-съдовата система.

Учените са открили, че буквално всяко друго забавление, от тичане до редовен сън, ще повлияе много по-положително на сърцето ви, отколкото да седите на едно място за дълго време. Това са установили екип от учени от University College London и University of Sydney.

4 опасни навика, които състаряват лицата на жените

Изследвани са 15 хиляди човека от пет страни. Всеки от тях използва джаджи ежедневно, за да измерва нивата на активност.

Става ясно, че дори малкото старание се отплаща: ако добавите поне 4-12 минути активност към рутината си, здравето ви ще се укрепи. Ако срещу 30 минути седене на ден противодействате с половин час упражнения ще има особено забележим ефект при хората с по-ниско телесно тегло. В допълнение, замяна на само 6 минути седене с движение подобряват положението на холестерола в кръвта.

Установено е още, че нивата на кръвната захар намаляват, ако хората прекарват повече време в упражнения, изправени или спят, отколкото седнали.

Въз основа на резултатите от анализа учените успяха да класират най-полезните дейности за хората. Водещи са активните физически упражнения: джогинг, бързо колоездене, футбол, тенис. Тези дейности са последвани от леки тренировки като бързо ходене. Стоенето и дори спането се оказаха по-полезни от седенето.

Кои са най-вредните за здравето навици, които всички правим?

Изчисленията на авторите на изследването показват, че за 54-годишна жена със среден ИТМ от 26,5 (малко над нормата), замяната на 30 минути седене с умерени или интензивни упражнения ще помогне както за намаляване на теглото, така и за намаляване на обиколката на талията.

Д-р Джо Блоджет, един от авторите на статията, отбелязва: „Най-полезната замяна, която наблюдавахме, беше замяната на седенето с умерена до енергична дейност, като бягане, изкачване по стълби – всяко движение, което увеличава сърдечната честота дори за 1-2 минути."

Ако не можете да се отправите към фитнес залата или да отделите време за дълга тренировка у дома, опитайте да отделяте поне няколко минути активност всеки ден.

Между другото

В някои случаи спортът може да не излекува тялото ви, а напротив, да го изтощи. Някои видове физическа активност първоначално са доста травматични, като например футболът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com