Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

2731
Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група
Снимка: iStock/Guliver

Според изследване, публикувано в списание BMC Medicine, кръвната група, различна от О, е свързана с повишен риск от смърт, особено от сърдечносъдови заболявания (като исхемична болест на сърцето и инсулт). Тези резултати биха могли да се използват заедно с други мерки за оценка на риска от смърт от определени заболявания.

Определянето на кръвната група се основава на генетичното наследство от нашите родители. Разликите в кръвните групи се дължат на вариации в антигените - молекули, които се намират на повърхността на всички човешки клетки, включително червените кръвни телца. Основната система от кръвни групи при хората се състои от следните четири групи: А, В, АВ и О.

Още: Диета според кръвната група - лекар разкри има ли ефект от нея

Проучването

Изследователи от Националния институт за ракови заболявания на САЩ и Техеранския университет за медицински науки проучват група от 50 045 души на възраст над 40 години в Иран от 2004 г. насам. Всички участници са били първоначално интервюирани и е била определена кръвната им група. Тази група е била проследявана всяка година, като процентът на проследяване е бил 99 %. През среден период от 7 години 3623 от участниците в групата са починали. Най-честите причини за смъртта са били сърдечносъдови заболявания (1879 участници, 51,9 % от общия брой смъртни случаи) и рак (775 души, 21,4 % от общия брой смъртни случаи).

Резултатите

Резултатите от проучването показват, че по време на това проследяване хората с кръвна група, различна от О (А, В и АВ), са имали средно с 9% по-висок риск от смърт от медицинско заболяване и с 15% по-висок риск от смърт от сърдечносъдово заболяване. Не е установена значителна връзка между кръвните групи и смъртта от рак, но сред лицата с кръвни групи А и В се наблюдава повишен риск от развитие на рак на стомаха.

Въпреки че много от въздействията на кръвните групи върху здравето, като например сърдечносъдови заболявания и рак, са били изследвани и преди, това е първото проучване, което разглежда кръвните групи и дълголетието на населението като цяло. Изследователите установяват също така, че нивата на холестерола са по-високи сред някои кръвни групи. Те смятат, че въпреки че известна част от повишената смъртност може да се дължи на тези разлики в нивата на холестерола, ефектът на антигените на кръвните групи върху кръвосъсирването и образуването на тромби е друг важен механизъм, но за да се провери това, са необходими допълнителни проучвания.

Водещият автор Араш Етемади от Националния институт за ракови заболявания на САЩ казва: "Тези резултати могат да имат значение за скрининга на риска при хора с определени кръвни групи. Лекарите оценяват риска от сърдечносъдови заболявания и смърт въз основа на няколко "рискови фактора"; някои от тези фактори, като тютюнопушенето и затлъстяването, могат да се променят, а други, като възрастта и пола, не могат. Така че вероятно трябва да разглеждаме кръвната група на хората като потенциален немодифицируем фактор, допринасящ за риска, и в някои случаи лекарите могат да решат да обмислят по-енергичен подход към насочване на вниманието към модифицируемите рискови фактори сред хората с кръвни групи, различни от О."

Още: Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Заключението

В своите заключения експертите изхождат от факта, че продължителността на живота зависи от предразположеността към определени заболявания. Изследователите са установили, че хората с кръвна група О (нулева) имат висока очаквана продължителност на живота, тъй като телата им са по-устойчиви на заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com