Учените убеждават: шофьори, слушайте Адел, за да запазите сърцето си здраво

1465
Учените убеждават: шофьори, слушайте Адел, за да запазите сърцето си здраво
Снимка: iStock/Guliver

Задръстване, час пик, всеки бърза по пътя си и се чува само звукът на клаксони. Такива ситуации се случват всеки ден и всеки шофьор трябва да се сблъсква с тях. Учените обаче са открили начин да избегнат автомобилния стрес и по този начин да предпазят сърцето от негативните ефекти на непрекъснатите нерви. Решението? Най-добре е да слушате песните на Адел зад волана!

Учените казват, че слушането на музика по време на шофиране може да "успокои" сърцето

Всички знаем, че шофирането може да бъде много стресиращо. За съжаление не всеки знае, че стресът на пътя има отрицателно въздействие върху сърцето.

Изследванията показват, че стресът е значителен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания и един основен източник на стрес е шофирането. Шофьорите са стресирани както от пътните условия, така и от неопитност. Следователно шофьорите може да са много по-склонни да развият сърдечни проблеми, отколкото хората, които не карат колата. 

В направено проучване, изследователите съобщават за резултатите от него, включващо неопитни шофьори. Установено е, че слушането на музика по време на шофиране помага за облекчаване на стреса, което има положителен ефект върху сърцето.

Какъв е бил експериментът?

4 трика за безпроблемно шофиране в градски условия

Перата на чистачките ще ви помогнат да паркирате, а правилното положение на волана може да предпази автомобила от сериозни последици пр...

Учените наели пет жени доброволци на възраст от 18 до 23 години за изследването. Жените не били опитни шофьори, карали кола приблизително два пъти седмично и имали свидетелство за управление от 1-7 години преди началото на проучването.

Учените помолили доброволците да участват в два различни експеримента. В първия ден те шофирали 20 минути в час пик по 3-километров маршрут. През този ден участниците не слушали никаква музика в колата по време на шофиране.

На втория ден доброволците изпълнили същите задачи, но с едно изключение: този път слушали инструментална музика.

И в двата случая участниците шофирали автомобили, които не притежавали. Тази мярка е била необходима, за да се гарантира, че стресът от познаването на колата не е намален.

За да измерят ефектите от стреса върху сърцето, участниците вя носили монитори за сърдечен ритъм, които са записвали променливостта на сърдечната честота в реално време при всеки случай.

Как да шофирате при поледица? Седем съвета

Почивните дни за Коледа и Нова година са повод мнозина да планират пътуване. Макар тези дни да виждаме повече слънце и пътните условия ...

Изследователите анализирали както ситуациите, така и резултатите от измерванията на сърдечната честота. На тази основа те открили, че слушането на музика по време на шофиране в стресови условия облекчава стреса. 

Резултатите от експериментите също показват, че слушането на релаксираща музика всъщност може лесно да предотврати ескалация на стреса и да има положителен ефект върху сърцето. Музиката намалява колебанията в сърдечната честота, което с течение на времето може да помогне за избягване на сериозни здравословни проблеми.

Какво да слушате в колата?

Резултатите от изследването показват, че нивата на стрес на шофьорите намаляват, когато слушат инструментална музика по време на шофиране - инструментални версии на пиано на песните на Адел и песните на Еня. Филмовата музика също е страхотна. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com