Успехът в живота се предсказва по гените

2970
Успехът в живота се предсказва по гените
Снимка: Thinkstock

Учените са изяснили, че неголеми вариации в генома частично позволяват да се предскажат шансовете на човека да се устрои на престижна работа и да печели добре. Изследването е представено в изданието Psychological Science, пише New Scientist.

Даниел Белски от университета Дюк е работил с данните на 918 жители от Нова Зеландия, чийто живот учените проследяват от 70-те години. Освен това Белски взел голямо изследване от 2013 година, в което са установени участъци от генома, свързани с успешното получаване на образование.

Учените са установили хиляди варианти на гени, които сами по себе си нямат значение, но заедно помагали да се изчисли "полигенният бал", отговорен за два процента от различията в нивото на образование.

Като разгледал геномите на новозеландците, Белски изяснил, че притежателите на висок полигенен бал към 38-ата си година се устройвали на по-престижна работа, печелели повече и спестявали повече пари.

Тези показатели за успешност не зависят от нивото на образование на конкретния индивид и дори от социалното положение на родителите. Освен това учените са изяснили, че успешните хора с висок полигенен бал са по-дружелюбни и приятни в общуването.

6 причини, поради които мързеливите хора често имат успешни кариери

Всички понякога ни обхваща мързел. Е, добре, някои ги обхваща по-често от други. Свикнали сме да смятаме мързела за нещо лошо. Ами ако ...

В статията се отбелязва, че полигенният бал "отговаря" само за няколко процента от различията между хората – жизненият път на индивида се определя и от други фактори.

Но в мащабите на обществото дори няколко процента имат значение, сигурни са учените. "Важно е да се отчитат и уважават генетичните показатели. Когато детето се учи зле, ние обвиняваме учителите и родителите – но децата се отличават генетично. Ниският полигенен бал не обрича на провал: необходимо е по-бързо да се намери нов подход към детето", твърдят изследователите.

Освен това Белски предупреждава за опасност при отбора на ембриони с по-висок полигенен бал (например при инвитро оплождане). Този показател се формира от стотици участъци на генома и в процеса на отбор съществува голям риск да се получат опасни за здравето мутации.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com