Великата китайска стена е била три пъти по-дълга

34594
Великата китайска стена е била три пъти по-дълга

Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга - 21 196 км., съобщават местните медии, цитирани от световните агенции.

Съгласно резултати от изследване, предприето през 2007 г. от Държавната агенция по културноисторическото наследство, общата дължина на това фортификационно съоръжение е почти три пъти по-голяма от известните досега данни, предаде БГНЕС. Сериозната разлика се получава от това, че археолозите са измервали само онези участъци от Стената, които са били построени по време на династията Мин (1368-1644 г.).

При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история. Учените са констатирали, че на много места са се запазили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид от времето, когато са строени при династията Мин, а 74% са със сериозни увреждания.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com