Внезапен гняв: Защо случайни хора ни ядосват?

1697
Внезапен гняв: Защо случайни хора ни ядосват?
Снимка: iStock

От време на време много хора изпитват изблици на неконтролируем и на пръв поглед необясним гняв към случайни хора. Понякога това може да е случаен минувач, шофьор в задръстване, колега от работа или дори роднина. Всички те могат да станат не само обект на вътрешен гняв, но и обект на конфликти, когато агресията излезе наяве.

Това явление е доста често срещано и има своите причини.

Каква е причината да мразиш случайни хора?

Хората внезапно се дразнят и предизвикват агресия от нещо, което не забелязват в себе си или не си позволяват, но го виждат в другите. В такива случаи те „несъзнателно, без да разбират какво да правят, изпитват объркване“.

Социалният психолог и блогър Алексей Рошчин отбеляза, че внезапните и безпричинни изблици на гняв, като правило, показват наличието на „някакъв вид вътрешни проблеми в избухналия човек“.

Най-вероятно това означава скрит тлеещ конфликт, например с шеф, съпруга или тъща, който човек не може да разреши директно. Грубо казано, когато един шеф се развика на служител, той се прибира и рита невинното куче. В психологията това се нарича изместена агресия, пояснява Алексей Рошчин.

4 зодиакални знака, които имат неконтролируем гняв

Има ли начини да се справите с гнева и да не се нахвърляте върху човек?

Според София Сулим, ако случаите на внезапен гняв възникват често, тогава трябва да се справите със собствените си потиснати чувства, нужди и желания. Първо, трябва да разпознаете проблема и второ, да признаете, че това пречи и че нещо трябва да се промени, за да не съсипете живота си.

Тя посъветва хората по време на прилив на гняв „физически да се обърнат и да напуснат стаята с обекта на гнеа или да превключат вниманието си“: „Броенето до десет не работи и тук е важно фокусът на вниманието да се прехвърли към нещо друго, осъзнавайки гнева си: „Ядосан съм, усещам този гняв, виждам го да се надига, не го искам така.“ Можете дори да имате някакъв предмет на бюрото си, в джоба или чантата си, който в момента на надигащ се гняв да извадите и стиснете - това ви позволява да превключите реакцията си в момента, така че да има пауза между реакцията и последиците от нея във връзката.“

Какво означават видовете гняв и как да се справите с тях

Ще помогнат ли лекарствата за преодоляване на внезапни изблици на гняв?

Според Алексей Рошчин не става въпрос за неизправност на тялото или заболяване, което трябва да се лекува. Следователно „хапчетата не се препоръчват за психорегулация, защото в този случай по правило лекарството е по-лошо от болестта“.

„Ако имате някакъв вътрешен проблем, който се опитвате да натикате навътре и да го игнорирате, тогава може да ви предпишат успокояващи хапчета или различни видове транквиланти, но те не влияят на истинската причина за това поведение и не я премахват.

Какви други възможности съществуват за преодоляване на изблиците на ярост?

Александър Мясников посъветва тези, които са изправени пред пристъп на агресия, да изпият чаша студена вода и да седят неподвижно известно време. Той добави, че усмивката може да бъде друг ефективен начин за справяне с агресията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com