Внимание – продукти със скрито съдържание на захар

5429
Внимание – продукти със скрито съдържание на захар
Снимка: Pexels / Pixabay

Прекомерната консумация на захар е вредна и води до наднормено тегло, здравословни проблеми, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, кожни раздразнения, диабет, лошо състояние на зъбите и устната кухина. Излишната захар, която не е изразходвана от тялото, се складира и спомага за увеличаване на мазнините и напълняване, а често води и до инсулинова резистентност. Загрижените за фигурата и здравето си се стремят да ограничат до минимум консумацията на бялата отрова и избират сладкиши с естествени подсладители и мед вместо със захар.

Повечето хора обаче нямат представа за скритата захар или не взимат под внимание продуктите, които не са сладки, но съдържат захар като лютеницата и консервите. Те добавят калории към менюто и увеличават неусетно консумираното количество бяла сладост. Знаейки кои са продуктите, съдържащи скрити количества захар, може да ограничите консумацията им или да внимавате повече с останалата част от менюто си.

Ако прекалявате със СЛАДКОТО вечерта, може да се случи ТОВА с вас

Захарта дебне от всякъде. Може да я откриете какво в типичните сладки и сладкиши, така и в някои солени изделия. Ще се изненадате колко...

Кои продукти са със скрито съдържание на захар?

  1. Лютеницата е чудесен пример за подобен продукт. Тъй като не е сладка храна, много консумиращи напълно забравят, че в нея има захар. Или игнорират този факт. В някои марки количеството захар е подобно на това в бисквитите. За да си спестите тази захар, избирайте брандове, които предлагат апетитки, лютеници и прочие подобни продукти без добавена захар. Те също са вкусни и сладки, но не добавят излишни нездравословни калории към дневното ви меню.
  2. Консервите обикновено са пълни със захар. Внимателно четете етикетите на консервираните храни, които купувате и консумирате. В много от тях се съдържат големи количества захар, която е използвана за запазване на свежестта на продукта. Търсете консерви без захар или още по-добре – избирайте пресни продукти или замразени, а не консерви, за да си спестите излишни количества бяла отрова – и захар, и сол.
  3. Сосовете за салати им придават аромат и подобряват значително вкуса им. Те обаче често съдържат значителни количества захар. Така, ако консумирате салата като част от режима ви за здраве и красота, но ѝ добавяте сос, то резултати няма да постигнете. Използвайте лимон, зехтин и свежи зелени подправки и оставете тежките сосове за специални моменти, не за всеки ден.
  4. Киселото мляко безспорно е полезна храна, която доставя на тялото полезни бактерии и помага за поддържане на чревната микрофлора. Плодовите му варианти обаче далеч не са със свежи плодове. В масовия случай са пълни с нишесте, аромати, оцветители и с много захар. Четете внимателно етикетите и ако обичате плодово мляко, направете го сами. Добавете свежи плодове в купичката си мляко, предварително намачкани и пюрирани, и щипка канела и се насладете на великолепен вкус без излишни калории и без бяла отрова.
  5. Овесената каша е спрягана като идеална закуска за великолепно и здравословно начало на деня. Това обаче важи само ако си накиснете овесени ядки и ги забъркате сами с мляко и плодове. Ако консумирате овесена каша от пакетче, то ще погълнете големи количества захар, оцветители и аромати и ще бъдете доста далеч от здравословното меню.

Като общо правило ви съветваме винаги да четете внимателно етикетите, за да сте наясно какво всъщност консумирате.  Да ви е сладко!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Добавка в солта, която в горещо ястие може да се превърне в отрова

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com