Вредите, които нанася белият оцет в домакинството

27773
Вредите, които нанася белият оцет в домакинството
Снимка: iStock

Естественият почистващ препарат – бял оцет, може да причини сериозни щети на уреди и други домакински предмети.

Ако направите търсене в Google, за да видите как да почистите нещо, вероятно ще получите резултати, които предполагат, че е добре да използвате дестилиран бял оцет. Разреден с вода до приблизително 5% киселинност, дестилираният бял оцет се приветства като нетоксичен, естествен почистващ препарат, който убива бактериите, разтваря отлагания от твърда вода и мръсотия и е на достъпна цена.

Никога НЕ почиствайте това с оцет

Докато оцетът е чудесно средство за почистване, все пак има поне няколко неща, върху които трябва да избягвате да го нанасяте. Восъчна...

Но оцетът не е подходящ за всичко!

Ютия за дрехи

Никога не добавяйте оцет в резервоара, това може да повреди трайно вътрешността на уреда. Повечето  парни ютии  имат защитно покритие вътре в камерата, но киселината може да корозира това покритие и след това следва корозия по металните части.

Най-добрият начин за почистване на ютия наистина зависи от модела, който имате, така че прочетете ръководството за потребителя. Ако вашият модел има функция за самопочистване, в повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да напълните резервоара с вода, да нагреете ютията, да я изключите от контакта и да я държите над мивката с дъното надолу. Ако натиснете и задържите бутона за самопочистване, от нея ще се отделят гореща вода и пара, както и всякакви други замърсявания.

Плотове

10 причини да добавите оцет в пералнята

Има стотици, ако не и хиляди ползи от използването на оцет у дома. Знаем, че има неприятна миризма, но по някаква причина тази гадно ми...

Ако искате вашите  каменни плотове  да изглеждат красиво, не ги почиствайте с оцет. Киселинността притъпява красотата на естествени камъни като мрамор и варовик. Това може да ги накара да загубят блясъка си.

Вместо това препоръчваме да почиствате тези видове плотове с гъба или кухненска кърпа, навлажнена с мек почистващ препарат. Използвайте само пластмасови почистващи подложки, за да премахнете твърдите петна.

Съдомиялна

Може би сте чували, че използването на чаша оцет в  съдомиялната машина  ще помогне за премахване на филма от твърда вода и задържаните миризми. Това обаче може да навреди на машината.

Екрани на електронни устройства

Мед и оцет могат да заздравят гърлото

Болното гърло е доста неприятен момент. Първите симптоми никога не бива да се пренебрегват. Именно те ни подсказват, че е време да пред...

Оцетът е чудесен за поддържане на прозорци без ивици, но никога не го използвайте на електронен екран като вашия  компютър,  смартфон,  таблет  или  телевизор. Оцетът може да увреди свойствата на екрана против отблясъци и дори да направи сензорния екран по-малко чувствителен.

Използвайте мека гъба или кърпа, навлажнена с вода. За упорити петна опитайте силно разреден разтвор от сапун и вода, нанесен върху кърпата, а не върху екрана.

Подове

Много производители  на подови настилки предупреждават да не се използва оцет за почистване на подове от твърда дървесина. Някои дори ще анулират гаранцията, ако има признаци, че е използван оцет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com