За богата реколта от картофи - спазвайте следните правила

6547
За богата реколта от картофи - спазвайте следните правила
Снимка: iStock

Правилата за добра реколта от картофи са правилното засаждане и правилните по-нататъшни грижи. Особено внимание трябва да се обърне на времето на селскостопанските работи и внимателния подбор на клубените за засаждане в лехите.

Време за засаждане и избор на грудки

Оптималното време за засаждане на картофи е последното десетдневие на април. По-рано не е рационално да се започне процедурата, тъй като всички усилия на клубените ще отидат да покълнат в заледена почва. Младото растение няма да има запас от сила. В резултат на това такива насаждения могат да забавят развитието си и да бъдат атакувани от различни инфекции.

Топ 3 на най-вкусните ястия, които можем да си направим с картофи

В тази статия ще разгледаме най-интересните и вкусни ястия, които можем да си направим с картофи. Хубавото на готвенето с любимите ни в...

В северните ширини със суров климат трябва да изчакате до второто десетдневие на май. По това време почвата ще се загрее до 10-12 ° C, което се счита за най-подходящия температурен режим за засаждане на картофите.

Второто правило е внимателно да подберете картофите за садене. Грудките се избират средни по размер, с плътна обвивка, без никакви повреди и с малки очички. Селекцията се прави най-добре през есента и се съхранява отделно от картофите, които се консумират.

Също така, трябва да обърнете внимание на избора на сорта. Някои сортове дават високи добиви на наличната почва, докато други са доста ниски. Ако розовите картофи са израснали добре на мястото, следващата година е добре да ги засадите в по-големи количества. Ако се оказва в малки количества, препоръчително е розовият сорт да се замени с бял. Отлични резултати се получават чрез размяна на посадъчен материал със съседи или закупуване на нови сортове годишно.

Когато избирате грудки за засаждане, не забравяйте, че използването само на един сорт се счита за късоглед. Добивът зависи не само от състава на почвата, но и от различните метеорологични условия. Трябва да изберете няколко от най -добрите сортове с различно време на зреене. Ранните картофи ще се използват за готвене, а по -късните ще се пазят. Сортовете, които зреят по-късно от други, са по-трайни.

Чудни картофки с пълнеж от гъби

Много вкусни картофки-акордеони с пълнеж от гъби, като можете да сменяте пълнежа им по вкус всеки път! Как да приготвим печени картофи...

Подготовка преди засаждане

10-14 дни преди саденето на картофите, поставете ги в топла, светла стая. След това грудките се покриват с прозрачно стъкло и се местят на хладно място, но с достатъчно светлина. Подобна манипулация ще ви даде възможност да се сдобиете с клубени с малки зелени издънки до момента на засаждане в леглата, така че разсадът ще се появи много по-рано от обикновено.

За да се защитят допълнително насажденията от различни инфекции, преди засаждането кореноплодните се накисват за 20-30 минути в слаб разтвор на борна киселина. За 10 литра престояла вода е достатъчно да вземете 100 мл от продукта.

За да се увеличат добивите, се приготвя смес на основата на оборски тор и вода -  0,5 кг на 10 литра течност и се поставя в картофите за 2-3 дни. Това ще помогне за насищане на картофите с азот, от който растенията трябва да растат бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com