За какво е признак постоянното изпотяване на дланите

11003
За какво е признак постоянното изпотяване на дланите
Снимка: https://pixabay.com

Счита се за нормално ако при повишени стресови ситуации дланите на ръцете се потят повече. Има хора обаче, за които е ежедневие. Дали това състояние е индикация за здравословен проблем или не е нищо притеснително?
Ето и няколко състояния, при които е характерно обилното изпотяване на ръцете и не само.

Хиперхидроза

Това е състояние, при което е характерна повишената секреция на потните жлези. Както знаем те се намират навсякъде по нашето тяло и това може да засегне не само дланите ни. При изпотяването поради хиперхидроза физическата натовареност или други странични фактори като прекалена горещина например, нямат отношение към потенето.

Ниски нива на кръвната захар

Знаете ли, че по миризмата на пот можем да разберем за предстоящо заболяване

Според лекари и специалисти миризмата на пот може да ни подскаже за приближаващо заболяване. В днешната статия ще ви разкажем малко пов...

В състояние на хипогликемия кръвната захар спада до критично ниски нива и е възможно да се получи дори припадък. Тогава поради ниските нива на кръвната захар е възможно по-засилено изпотяване на дланите. Ако имате симптоми като треперене, силен глад или жажда, слабост, то консултацията със специалист е задължителна!

Проблеми с щитовидната жлеза

При хиперфункция на щитовидната  жлеза е характерно прекомерното изпотяване на цялото тяло, включително и на дланите. Други симптоми за дисбаланс на щитовидните хормони са нервност, усещане за горещина дори, когато е студено, силно ускорен пулс, тревожност, също и депресия. Ако имате някои или всички тези симптоми не е лошо да си направите консултация с ендокринолог.

Странични ефекти от лекарства

Някои медикаменти като болкоуспокояващи, антидепресанти, лекарства за деменция и други могат да проявят като страничен ефект потене на дланите. Ако приемате такива консултирайте с вашият лекар да бъдат заменени с други техни аналози.

Потни длани – какво означава това

Ръцете издават много за здравето ни и по тях може да определим съществуващите дисфункции в тялото. Организмът ни сам сигнализира за ня...

При инфекция

Понякога при наличието на инфекция от всякакъв тип може да се наблюдава прекомерно изпотяване на дланите. Често това състояние може да се прояви при туберкулоза или белодробни инфекции като пневмония например. Сепсисът (цялостно натравяне на кръвта, поради наличието на инфекция) също може да е отговорен за постоянното изпотяване. 

Някои редки заболявания

Редица неврологични заболявания причиняват постоянно потене. Също така маларията и някои типове рак могат да бъдат причината за едно такова състояние на висока активност на потните жлези в тялото.

Статията има само информативен характер, затова ако има нещо нетипично, което се случва с вашия организъм е повече от препоръчително да си направите консултация със съответният специалист. Някои заболявания изискват навременна лекарска намеса, тъй като никак не са безобидни и не биха се разминали от само себе си. Не неглижирайте състоянията, които възпрепятстват нормалния ви ритъм на живот. Бъдете отговорни към вашето здраве и запомнете, че всяко заболяване се лекува ако е хванато навреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com