За какво може да е признак честият сърбеж по цялото тяло

10577
За какво може да е признак честият сърбеж по цялото тяло
Снимка: Pixabay.com

Чувствали ли сте понякога непрестанен, дразнещ и упорит сърбеж без видима причина? Това чувство наистина може да ви влуди, а вместо да успокоите положението, с постоянното чесане може само да го направите по-зле. Когато започнем да успокояваме сърбежа в дадена област, странно е, че той може да се отклони и да се появи в друг участък от тялото ни. 

Кожата ни усеща всеки допир и изпраща сигнали към мозъка ни, а източниците на това явление могат да се намират не само по повърхността на кожата, причинено например от външни раздразнения, но проблемът може да се крие и в нашия организъм. Какво може да е предизвикало този непрестанен сърбеж, прочетете в следващите редове. 

Знаци, които ни изпраща тялото чрез сърбежа

Всички знаем какви могат да са външните причинители на сърбеж – различни насекоми и ухапванията от тях, допир до растения и акари, прекалено суха кожа, дразнещи материи и т.н. Сърбеж може да се появи и като алергична реакция, може да е причинен от различни сапуни, шампоани или препарати.

Но освен от всички изброени външни фактори, сърбеж може да се причини и от някои вътрешни проблеми. Такъв е например копривната треска – обилен сърбеж, червени подутини по кожата и др. симптоми, които могат да продължават от няколко часа до няколко седмици.

Друго такова явление е например псориазисът. Той се появява вследствие от автоимунна реакция, която активира свърхпроизводство на кожни клетки, а това от своя страна създава сърбящи, груби и зачервени области по кожата.

Освен с кожното състояние, свързваме сърбежа и със заболявания на други органи – проблеми с черния дроб, бъбреците, хормонален дисбаланс, смущения в нервите, заболявания на щитовидната жлеза, при множествена склероза, херпес, диабет, анемия и др. усложнения в организма, които не касаят пряко кожата.

Именно поради тази причина, ако сърбежът трае прекалено дълго време и не виждате видими признаци за неговата поява, е добре да се консултирате със специалист, който ще направи нужното изследване и преглед, за да установи точната причина за състоянието ви. Възможно е да ви се предпишат определени медикаменти и мехлеми за успокояване на сърбежа, но не е изключено да се открият и някои от горепосочените проблеми, свързани с вътрешните органи. 

*Имайте предвид, че ние не сме специалисти и не можем да налагаме диагнози, статията е единствено с информативна цел. При появил се продължителен и неистов сърбеж, както и каквото и да е друго изменение, свързано със здравето и тялото ви, незабавно се свържете със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com