Захаросва ли се истинският мед – ето как да го познаете

9089
Захаросва ли се истинският мед – ето как да го познаете
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Медът е течно злато, природно богатство, чиято популярност се дължи на изключителните му ползи и на пчелните продукти като цяло. За да достави на организма ви обаче ценните предимства, които доказано притежава, медът трябва да е качествен и истински. Разпознаването на истинския мед от некачествения може да е трудна задача за потребителите, поради което сме събрали за вас няколко съвета как да различите истинския мед. Преди това обаче нека си припомним ползите от консумацията на чист мед с високо качество.

Защо да консумираме мед?

Медът е дар от природата, който пчелите ни поднасят. Известно е, че те се трудят неуморно от раждането до смъртта си, за да произведат лъжичка от това ценно съкровище за човека – меда. Измирането на пчели и празните кошери, които наблюдаваме през последните години, са опасно и тревожно явление, тъй като трудолюбивите насекоми са важни не само за производството на мед и пчелни продукти, но и опрашването на растенията. Без пчели няма да има растения тоест и храна за хората по земята, което ги прави едни от най-ценните създания на света за човечеството. Медът, който те произвеждат, е полезен за:

- Оралната хигиена – има антибактериално действие и се справя успешно с възпаления в устната кухина.

- Сърдечно-съдовата система.

- Здравето на черния дроб.

- Доброто храносмилане.

- Паметта, енергията и настроението.

- Полезен е за здравето на белия дроб и дихателните пътища, като облекчава дишането и помага при упорита кашлица.

- Отличен пробиотик е.

- Регулира кръвната захар.

Добавете мед към водата, когато поливате това растение и вижте какво ще се случи

Медът е известен не само със своите полезни свойства за тялото. Опитните градинари отдавна знаят кога и как да го използват в градината...

- Действа благотворно върху кожата и се прилага като част от продукти за бюти ритуалите на дамите, тъй като разкрасява.

- Отличен антиоксидант е, който бързо и ефективно се справя със свободните радикали.

- Богат е на витамини и минерали и т.н.

Всичко това обаче е валидно за истинския мед. Как да го познаете? Най-честият въпрос, свързан с меда, който хората задават, е захаросва ли се истинският мед. Ще открием неговия отговор, както и няколко начина, по които може лесно да различите истинския мед от фалшивия.

Захаросва ли се истинският мед?

Пълнее ли се от мед - ето кога да!

Спомняте ли си детството, когато баба ви идваше при вас с мед и сироп от прополис, щом започвахте да кашляте сякаш „от нищо&ldquo...

Когато говорим за истински и фалшив мед, имайте предвид, че фалшивият също съдържа мед, но е изваден от кошерите по-рано от необходимото или пък е разреден със солидни количества глюкозо-фруктозен сироп, за да се увеличи обемът му и да се спечели повече от продажбата на получените по този начин по-големи количества. Това обаче прави медът с ниско качество.

Може да изпробвате качествен ли е медът с тест върху салфетка. Резултатът обаче е свързан само с водното съдържание и евентуално ще даде яснота дали е разреден медът, нищо повече. Капнете капка от меда върху парче кухненска хартия или салфетка и вижте дали се разтича или запазва формата си. Качественият мед не тече, той остава с компактна форма и няма водно съдържание около капката, която сте накапали върху салфетката. Ако се разтече – има добавки в меда, които не трябва да са там. По-добре не купувайте този мед, потърсете друг.

По отношение на въпроса захаросва ли се истинският мед, верният отговор е да – именно чистият и добър мед има склонност да кристализира. Така че не се ядосвайте или тревожете, ако медът ви се захароса, това е добър знак – на трапезата сте сложили истински продукт, а не нискокачествен, който няма да допринесе за здравето и красотата ви. Ако все пак искате да хапнете течен мед, то е лесно да се справите с кристализирането – кристализиралият мед може да се върне в течно състояние чрез нагряване на водна баня. А за да предпазите меда от кристализиране, дръжте го на стайна температура и в плътно затворен съд.

Защо се захаросва медът е въпрос, който също има отговор – медът е високо концентриран захарен разтвор – 70% захари, 20% вода. Именно изобилието на захари в сравнение с водата прави меда нестабилен и води до захаросването. Ако медът е разреден, захарите са по-малко и не се захаросва, но не е и толкова полезен, защото не е чист мед.

Не пропускайте обаче следния факт – единственият сигурен начин да се 100% сигурни, че на трапезата ви е истински и чист мед, е анализът му в лаборатория… или да си го добиете сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com