Защо Ахтопол е градът на любовта?

8360
Защо Ахтопол е градът на любовта?
Снимка: iStock

Полегнал в подножието на Странджа планина, част от природен парк „Странджа“,  вълшебно място за релакс, съчетало свежестта и чистия въздух на планината с пенливите солени води на морето, Ахтопол е сред най-популярните и предпочитани за лятна почивка морски курорти у нас, макар да е и сред най-малките. Богатата култура, хилядолетната история, впечатляващите забележителности и природните дадености привличат туристите и оставят у тях преживявания, които не отминават като лятна буря, следи и спомени, които не се заличават като стъпки в пясъка, любов, която не угасва. Всъщност и самият Ахтопол е градът на любовта. Защо е известен именно така?

Какво е любовта?

Ахтопол – градът на любовта

Десетки закътани малки плажове и заливчета в района на курортното градче очакват влюбените туристи, предлагайки им усамотение, приказна природа и време само за тях. Не е това обаче причината да наричат Ахтопол града на любовта обаче. Стара легенда за произхода на града и името му дава отговор на въпроса защо е известен като град на любовта.

Легендата за Ахтопол – града на любовта

Древногръцка легенда разказва за възникването на града и неговата връзка с Бог Зевз. Според преданието от любовта на един от непокорните синове на Зевз с обикновена простосмъртна красавица се раждат три момичета – три дъщери. Зевз не успява да преглътне това и изпраща момичетата на Черно море, където да създада своите градове. Виза издигнала днешен Китен, Сиза построила Созопол, а третата внучка на Зевз – Агата се влюбила в Делфин и заедно с него съградили Агатополис – днешен Ахтопол. Роден от любов – първоначално забранената любов между син на Зевз и простосмъртна девойка и после от споделената любов на двама млади, издигнали го, Ахтопол остава известен именно като град на любовта.

Защо Париж се нарича градът на любовта?

Днес и местни, и гости на града често използват именно това определение „град на любовта“, а не името на курорта, когато говорят за него. Макар мнозина от тях да не знаят защо е известен Ахтопол като града на любовта, това е станало негово нарицателно, навлезнало е в употреба и се е сляло с историята на града така, както корабите пускат котви на дъното на морето. Една легенда, съхранена през вековете, една любов, увековечена в цял един град и едно име, с което Ахтопол остава познат – градът на любовта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com