Защо децата лъжат?

3763
Защо децата лъжат?
Снимка: iStock/Guliver

Детето ви лъже. Такова откритие може да бъде болезнено, но и дразнещо. Болезнено, защото уврежда взаимното доверие; родителят често приема подобни действия на детето много лично, като насочени срещу него самия, възприема ги като свой родителски провал. Досадно, защото в съзнанието му на възрастен въздействат върху неговия авторитет и сила. Това те тълкуват като проява на неуважение или дори арогантност и наглост от страна на детето.

Децата се учат да лъжат - дори когато не искаме! Това е неизбежното развитие на нещата.

Лъжите, които никога не трябва да казваш на доктора

Белите лъжи в клиниката могат да доведат до здравословни проблеми. Ето защо честността е най-добрата политика. Вие всъщност не пушите,...

Лъжите са един от основните проблеми на семейния и социалния живот. Независимо дали ни харесва или не, децата ни ще се научат да използват лъжи в живота си. Те ще използват лъжи, шеги и хвалби, ще преувеличават, ще говорят бели лъжи и алтруистични лъжи, ще играят "игри", ще обясняват и крият личните си неща.

И така, как да моделираме истинността при децата от самото начало, как да се научим да правим разлика между бели лъжи и лоши лъжи? Децата лъжат по същите причини като възрастните. Най-важното е да могат да разграничават видовете лъжи, да опознаят собствените си и чуждите мотиви, да знаят кой не трябва да се лъже, какви могат да бъдат последствията от лъжата, че никога не трябва да лъжат умишлено и че трябва да поемат отговорност за действията и лъжата си.

Почти всички деца от ранна възраст лъжат. Дори четиригодишно дете може да дразни и да прави шеги, да се опитва да надхитри някого. За да бъде успешно в тези дейности, то трябва да измисли нещо, да мами, да излъже. Ако успее, то изпитва удовлетворение и сила. Децата измислят различни странни истории, създават обширни разкази, имат въображаеми приятели - това е естествен период на развитие.

Това всъщност не е лъжа - това е упражнение на неговото въображение. И тогава вече започват да лъжат нарочно, да крият действията си, дори могат да манипулират. Децата са наясно, че скриването на истината е форма на лъжа, точно както възрастните предпочитат да крият истината, вместо да я кажат. В началото е лесно да хванете дете в лъжа. Това се показва от различни физически симптоми, промяна в начина на говорене, прекомерна нервност или вълнение и непоследователност в историята.

Лъжецът лесно се разпознава, когато изрече една от тези 7 фрази

Всеки човек лъже в даден момент от живота си, въпросът е дали лъжата е малка и благородна или голяма и злонамерена. Има много лъжци, ко...

Основните изследвани причини и мотиви за лъжата са: желанието да избегнат наказанието или яростта на възрастните, да скрият собствените си действия, да избегнат неудобството, да получат облаги, след това да повишат позицията си в групата, статуса, привлекателността или авторитета си, желанието за да защитят своята неприкосновеност на личния живот, лоялност към семейството, група връстници или приятели, унижавайки или осмивайки друг човек.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com