Защо е построена Великата китайска стена?

18313
Защо е построена Великата китайска стена?
Снимка: iStock

Великата китайска стена често бива наричана „осмото чудо на света“. Тя и до ден-днешен поставя много въпроси, тайни и загадки. Колко мистерия има в нея... Все още се спори и дискутира защо е построена и от кого е защитавала Китай по времето на великите китайски императори? Тази най-голяма „ограда" в света има дължина повече от 20 хиляди километра и е отнела стотици години, за да се издигне. И така: защо е построена и какви тайни крие?

Началото на строителството на Великата китайска стена започва през ІІІ век пр. Хр. по време на император Цин Ши-хуанди (използван за прототип на владетеля в прочутия китайски филм „Герой“ с Джет Ли в главната роля).

От училище знаем, че е построена, за да предпазва китайците от набезите на дивите племена, предимно номади. Това е правдоподобна хипотеза. По онова време Китай бил разделен на няколко царства и всяко се опитвало да изгради своя собствена защита на населението си. По-късно царствата се слели в империя, а многото стени - в една. Дотук всичко е логично и наистина изглежда правдоподобно.

Но, ако погледнем известните ни участъци от Великата китайска стена, логиката на нейното изграждане не е напълно ясна. Много части от стената са разположени навътре, не по границата на империята и изглеждат, меко казано, доста странно. По време на управлението на последния император от династията Цин започва бурна дейност с обединяването на отделните царства в единна китайска империя, а веднага след това и отделните стени били обединени в обща. Императорите бързали, затова изграждането на отбранителни укрепления протичало в ускорен режим, независимо от загубите на хора поради злополуки.

Багер проби Великата китайска стена

Стената била построена - но ако се вгледаме в нея, възникват редица въпроси. Защо част от стената има бойници, насочени за стрелба към вътрешността на страната? Това все още може да се обясни с междуособни войни – но, все пак, звучи странно.

Някои историци тълкуват този факт с бягството на селяните от империята към номадите, където животът бил по-свободен. Да, вярно е, че животът на бедните селяни в Китай не бил сладък. Но даже за незначително провинение можели да накажат целия род до седмо коляно. Затова малко вероятно е било някой да рискува цялото си семейство заради евентуален по-добър живот в непознати земи.

Според втората теория така се създавали капани за номадите, които биха могли да проникнат дълбоко в страната. По време на завръщането им с плячката и робите китайската армия можела да им устрои капан по обратния път.

Но, въпреки нейното величие и мащаб, дивите номади прониквали през стената по различно време. Тя не спасявала империята от многократните им набези, защото на някои места не била толкова висока, колкото е необходимо. Ето защо, по различно време войнствените народи нахлували през стената и съсипвали богатите земи на Китай. На това не можели да попречат нито възможността за бързо прехвърляне на войски по самата стена, нито издигането на наблюдателни кули през 200 метра, нито разнообразните начини за сигнализация.

Тайни проходи са открити във Великата китайска стена

Днес можете да чуете версия за използването на Великата китайска стена като голяма пътна артерия, тъй като ширината й достига 5,5 метра - което позволява да се разминат две колесници. Но за такъв начин на използването й не се споменава в хрониките, а разходите за изграждането на подобен път са несъизмерими с получените резултати.

Най-популярната напоследък версия за изграждането на Великата китайска стена касае проблема с тогавашната заетост на населението на империята. Било необходимо да се създаде обща идея, която да определи идеологията на нацията, да обедини жителите на империята и да укрепи властта. Така, че може би стената играела повече идеологическа, отколкото практическа роля за защитата и отбраната на имперските земи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com