Защо левичарите превъзхождат десничарите?

3676
Защо левичарите превъзхождат десничарите?
Снимка: iStock

Всички още от детството си сме чували какви ли не теории относно ръката, с която извършваме повечето дейности. По-големият процент от хората използват дясната ръка, но има и такива, които си служат главно с лявата. Левичарите имат различни поведенчески особености от десничарите. С какво обаче са по-специални те и това изобщо истина ли е? Нека видим в следващите редове какво гласят резултатите от проучване на оксфордски учени.

Предимство на левичарите

Това с коя ръка пишем се определя от 4 генетични зони в мозъка според учените. Три от тези зони се свързват с протеини, имащи роля за мозъчното развитие. Проведено е изследване сред над 400 хиляди души във Великобритания, като около 10% от тях са левичари. Нека видим какво установяват учените от резултатите:

При хората, които са левичари, зоните, свързани с езика в двете части на мозъка, координират значително по-добре една с друга. Вероятно и това е причината левичарите да имат по-усъвършенствани вербални умения, констатира ръководителят на изследването - Акира Уибърг.

Открива се също така, че гените имат определяща роля коя ръка ще бъде доминиращата - лявата или дясната. В изследването са включени близнаци, като се установява, че в 25% от случаите именно гените определят коя ръка ще използва главно човек. Самото изследване обаче не е достигнало до отговора кои точно са тези определящи гени. 

Интересни факти за левичарите

На всеки е ясно, че в света преобладават десничарите - те са над 90% от населението. И всъщност тази статистика не се е променила в последните 10 хиляди години. Благодарение на достъпа до базата данни на великобританската “Байобанк”, се дават някои отговори на това защо някои хора си служат предимно с лявата ръка.

Учените установяват също взаимовръзката между отделните генетични зони, които са причина за доминирането на лявате ръка. Смята се, че при левичарите рискът от развитие на заболяването на Паркинсон е малко по-малък, отколкото при десничарите. Но също така се увеличава със съвсем малък процент възможността да се отключи разстройство на личността от типа на шизофренията. Според статистики около 40% от шизофрениците по света са левичари. Ако генетичните връзки продължат да бъдат изследвани, учените ще вникнат много по-дълбоко в устройството им и механизмите, които допринасят за тези заболявания.

В интернет пространството можете да откриете любопитни факти относно левичарите - те са сред най-интелигентните и успешните хора в света, голяма част от левичарите имат гласови данни и стават успешни изпълнители, мъжете левичари са два пъти повече от жените левичарки и т.н. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com