Защо най-вкусните кисели краставички са в туба – ще забравите за бурканите

3526
Защо най-вкусните кисели краставички са в туба – ще забравите за бурканите
Снимка: iStock

Приготвянето на зимнина е традиционно за България и особено за селските региони, макар че и в големия град домашно приготвените кисели краставички или туршия са вкусно удоволствие, предпочитано от мнозина. Освен вкусни и предпочитано мезе - киселите краставички са и изключително полезни за стомаха. Те съдържат ценни пробиотици, тъй като са ферментирала храна, грижат се за здравето и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и са особено благоприятни за организма през зимата, когато употребата на антибиотици се увеличава заради грипа. Приемът на антибиотик неминуемо унищожава чревната флора и полезните бактерии, важни за имунната ни система, поради което специалистите често предписват успоредно с антибиотика и пробиотик. Консумацията на кисели краставички доставя липсващите пробиотици по естествен път и може да замести посещението в аптеката.

Как обаче да ги приготвяте, за да са максимално вкусни и полезни? Защо в някои мазета вкусните кисели краставички са в туба, а не в бурканите, в които сме свикнали да ги виждаме в търговската мрежа?

Сложете 1 лист от тази подправка и киселите краставички ще са неузнаваемо вкусни

Защо най-вкусните кисели краставички са в туба?

За разлика от киселите краставички в буркан, които се варят, при тези в тубата варенето се пропуска и консервирането на вкусния зеленчук става с аспирин. При варенето на зеленчуци неминуемо се губят както ценни витамини и минерали, така и част от вкуса им. Това обяснява защо най-вкусните кисели краставичи са в туба. Процесът на приготвяне на зеленчука в туба е и по-лесен, както и са ви необходими по-малко съдове – една туба от минерална вода от 10 литра е напълно достатъчна да замести 10 буркана, при които ще ви се наложи да се борите и със затварянето им. Когато киселите краставички са в туба, пестите време, средства, а получавате максимум вкус и пълноценен продукт, при който витамините са там, където трябва – в зеленчука.

Полезни ли са киселите краставички? Разберете кой не трябва да ги яде

Как се приготвят кисели краставички, когато са в туба?

Необходими са ви:

  • подходящи краставички, които следва да са здрави, свежи, без изгнило и без омекнали части, като размерът им следва да е много малък, за да могат да минат през гърлото на тубата,
  • туба от минерална вода, 10 литра,
  • няколко листа хрян,
  • 10 таблетки аспирин,
  • 10 лъжици едра сол,
  • вода.

Почиствате краставичките, както обикновено го правите и за приготвянето им в буркани, поставяте на дъното на тубата листа от хрян и започвате да пускате краставичките през гълото на тубата, като от време на време разтръсквате, за да се наместят в идеална позиция, тъй като, очаквано, не може да бръкнете през гърлото на тубата и да подреждате един по един зеленчуците. Когато напълните тубата до средата, следва отново листо хрян. С хрян трябва да са покрити краставичките и най-отгоре. Когато приключите с това, поставете солта, таблетките аспирин, пълните с вода и затваряте. 10-тина дни на студено са достатъчни, за да са готови вашите вкусни кисели краставички.

Важна особеност при приготвяне на кисели краставички в туба е, че на всеки литър от тубата ви трябват таблетка аспирин и лъжичка сол. Ако тубата е 5 литра, таблетките и лъжиците сол например трябва да са 5. Това е всичко, да ви е сладко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com