Защо не бива да се отказваме от хляба?

3747
Защо не бива да се отказваме от хляба?
Снимка: iStock

С наближаването на лятото и неговите плажове мнозина започват да обмислят в какво да се ограничат, за да отслабнат. Темата за хляба в този смисъл винаги е актуална. Трябва ли да изхвърлим хляба от менюто си? Какви последици ще предизвика недостигът или липсата на неговата консумация?

В пълнозърнестия хляб се съдържа в изобилие целулоза (фибри), както и витамини от групата В, които спомагат за нормалната дейност на нервната и сърдечно-съдовата система. Той е източник на най-различни минерали като магнезий, натрий, калий, флуор, калций и др.

Необичайните употреби на хляба в домакинството

Хлябът е незаменим във всяка една кухня. Той е в основата на нашата диета - много хора не могат да си представят закуската или вечерята...

Полезните за здравето съставки са концентрирани най-вече в обвивката на зърното. Затова полезността от хляба е в пряка зависимост не от вида на зърнените култури, а от смилането на зърното. Например, в хляб, приготвен от рафинирано брашно, има 0,05 милиграма желязо - а в пълнозърнестия хляб това съдържание е 4,9 мг, т.е. почти сто пъти повече. В случай, че откажете белия хляб, тогава организмът ви може и да не забележи загубата на хранителни вещества. Но отказът от пълнозърнест хляб ще повлияе значително по-неблагоприятно. Ето какво може да се случи с вашия организъм, ако престанете да консумирате хляб.

Раздразнителност и умора. 100 грама пълнозърнест хляб (около 3 филийки) съдържа почти половината дневна нужда от витамин В1 (1,5 мг/ден). Ако витаминът не е достатъчен, човек става раздразнителен, уморява се по-бързо, развива мускулна слабост. В хляба има редица други витамини, като PP (ниацин), който е необходим за функционирането на мозъка, и витамин B2, липсата на който провокира увреждане на зрението.

По-малко енергия. Белият хляб, приготвен от фино брашно, представлява най-вече бързи въглехидрати, доставящи кратковременна енергия на тялото. Ако спортувате, тогава малко парче от него половин час преди начало на тренировка ви зарежда със сила и ще увеличи вашата издръжливост на физическо натоварване.

Хлябът съдържа още и фолиева киселина – тоест, витамин В9, който е особено нужен за растежа, кръвообразуването и имунитета. Тази съставка оказва влияние върху нервната система и обновяването на клетките на тялото, което се отразява и върху вашата енергичност. Ако категорично настоявате да се откажете от хляба, увеличете приема на бавни въглехидрати – например, ечемичена каша или овесени ядки.

Защо НЕ трябва да ядем пресен хляб?

Кой не обича уханието на току-що изпечен хляб, излязъл от фурната? Миризмата му винаги бива свързвана със семейна трапеза и вкусни дома...

По-често чувство на глад. Ако сте на диета и следите внимателно колко калории приемате, съвсем естествено е да изпитвате чувство на глад - обаче пълнозърнестият хляб съдържа в изобилие целулоза, която засища и предотвратява преяждането. Калорийното съдържание на хляба не е толкова високо - средно 250-300 kcal на 100 гр.

Влошена функция на червата. Типично и важно за пълнозърнестия хляб е изобилието на целулоза – около 7.4 г на 100 грама. Поглъщането на голямо количество от нея може да провокира подуване на корема и образуването на газове. Но ако ядете хляб в умерени количества, той, напротив, помага на храносмилането.

Консумацията на бял хляб е в състояние да предизвика проблеми с освобождаването на червата – това явление е често срещано, най-вече при по-възрастните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо водата в аквариума става мътна?
Защо водата в аквариума става мътна?

Мътността на водата в аквариума - една от често срещаните неволи както на начинаещите, така и на опитните акваристи. Причините за този проблем...