Защо не трябва да използваме вода вместо антифриз?

15135
Защо не трябва да използваме вода вместо антифриз?
Снимка: avtosklad.bg

Използването на вода в охладителната система на автомобила вместо антифриз може да изглежда добра идея, но всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Въпреки че антифризът е по-скъп вариант, той е от съществено значение за правилното функциониране на автомобила ви и за предотвратяване на скъпи ремонти в бъдеще.

Имайте предвид, че охладителната система е от голямо и основно значение за основния задвижващ механизъм на автомобила ви – двигателя, както и вътрешната система за смазване. Така че не пречи да го разгледате, да знаете каква е функцията му, да го проверявате редовно и ако се съмнявате или имате проблем, посетете автосервиз.

Защо никога не трябва да използвате вода вместо антифриз?

1. Антифризът помага за намаляване на риска от замръзване на двигателя на вашия автомобил. Когато температурата падне под определена точка, водата може да замръзне и да причини повреда на двигателя ви. Антифризът помага да се предотврати това, като понижава точката на замръзване на водата и я предпазва от заледяване.

2. Антифризът помага на двигателя ви да се охлажда по-ефективно. Водата не е толкова ефективна при отвеждането на топлината от двигателя, колкото антифризът, което означава, че двигателят ви ще работи при по-висока температура и ще натоварва повече компонентите.

3. Антифризът може да помогне за предпазване на двигателя ви от корозия. Водата е естествен разтворител, което означава, че с течение на времето може да предизвика корозия. Антифризът действа като защитно покритие, което не позволява на водата да предизвика корозия и да повреди двигателя ви.

4. Антифризът помага за предпазване на двигателя ви от ръжда. Ръждата може да бъде причинена от вода, която е престояла в охладителната система на автомобила ви за продължителен период от време. Антифризът помага да се предотврати образуването на ръжда, като създава защитна бариера.

5. Антифризът помага да се намали рискът от прегряване. Водата не абсорбира топлината толкова ефективно, колкото антифриза, което означава, че двигателят ви ще работи по-топло и ще натоварва повече компонентите. Ако замените антифриза с вода, то може да се наложи да извършите смяна с резервни едрогабаритни авточасти.

Какво се случва тогава, ако използвам вода директно?

Използвайки вода за охлаждане на двигателя на вашия автомобил, може да го изложите на множество повреди. Водата е корозивна, така че може да повреди различни елементи на охладителната система.

Тъй като водата също замръзва при 0ºC, под тази температура тя би увеличила обема си и може да повреди двигателя. Същото се случва и обратното - достига точка на кипене над 100ºC, така че няма да може да охлади двигателя, когато достигне по-високи температури. И тогава ще се натъкнете на сцената на превозното средство, изхвърлящо пара и дим, което изглежда страхотно във филмите, но е истинска неудобство в реалния живот.

Също така имайте предвид, че ако не се използва подходяща (чиста) вода, могат да се причинят проблеми, свързани с водорасли, бактерии, варовити соли и други отлагания, които могат да развалят радиатора на автомобила.

Факт е, че охлаждащата течност прави много повече от абсорбиране на топлина, за да понижи температурата - освен това, нейната точка на кипене трябва да е висока, за да евакуира възможно най-много топлина и да избегне промени в размера на частите, които биха довели до износване. По този начин се гарантира и по-голям капацитет на охлаждане на системата, избягвайки прегряването и произтичащите от него проблеми.

Използването на антифриз вместо вода в охладителната система е от значение за правилното функциониране на автомобила и за предпазване на двигателя от повреди. Като инвестирате в антифриз, помагате да предотвратите скъпи ремонти в бъдеще и да поддържате безпроблемната работа на автомобила си. В avtosklad.bg ще откриете всичко необходимо, за перфектното представяне на пътя на вашия автомобил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com