Защо не трябва да се кара със зимни гуми през лятото?

9351
Защо не трябва да се кара със зимни гуми през лятото?
Снимка: unsplash.com

Оставянето на зимните гуми за „доизносване“ през летния сезон е решение, макар и не много популярно, но често срещано сред автомобилистите. Но защо не бива през лятото да караме със зимни гуми?

Средата на пролетта е време да помислите за замяна с летни гуми на зимните. Температурата достига постоянни плюсове и сняг вече няма дори под формата на лапавица. Но някои шофьори оставят зимните гуми и за лятото. Редно ли е да се постъпва така?

Аргументите за подобно решение се свеждат основно до това, че за летни гуми няма пари, а зимните „още малко ще издрапат“. Или ще „избутат“, „дотъркалят“ - а за другата зима ще купим нов комплект. В същото време никой не се съмнява в необходимостта от закупуване на добри зимни гуми – обаче, за зимата. Но нека видим дали такива икономии са подходящи?

Как правилно да съхранявате летните гуми на автомобила

Струва си да започнем с главното - със сместа, от която се правят гумите. За зимните тази смес е различна, с голямо количество каучук и затова по-мека. И съответно това е смес, предназначена да работи при минусови или близки до нулата температури. Но когато навън е +25 градуса (това е температурата на въздуха, а асфалтът е по-горещ), тогава зимните гуми са излишно меки. При това, топлината и горещото слънце през лятото „изсушават“ и разрушават по-бързо именно тях.

Специалната зимна шарка на протектора е вторият важен фактор. Производителите на гуми влагат все повече старание, предлагат все по-съвършени шарки, блокове, ламели, за да подсигурят по-добро сцепление със сняг, поледица, лапавица, както и ефективно отстраняване на снега и леда. Но върху горещия асфалт на летните пътища целият този арсенал става неефективен, гумата се „сплесква“ в завоите, протекторът се държи по-зле на пътя. Казано на шофьорски жаргон, гумите "плуват". Съответно ефективността при спиране и завой се намалява. Спирачният път нараства, и то доста значително! На сух асфалт, при спиране със скорост 80 км/ч, колата със зимни гуми има нужда от 7-10 метра повече спирачен път!

Даже да карате по-бавно, с „градска“ скорост 50-60 км/ч, разликата в спирачния път между зимните и летните гуми пак ще е около 5 метра повече за зимните. А понякога дори метър по-къс спирачен път може да помогне за избягване на инцидент. На мокра настилка ситуацията е още по-лоша - кола със зимните гуми ще има нужда от около един път и половина повече спирачен път от кола с летни гуми!

Колко тежи автомобилната гума?

Самото управление на автомобила през лятото със зимните гуми също е значително по-лошо. Ако трябва да заобиколите препятствие, което изниква внезапно, то с летни гуми това може да стане и на по-висока скорост. Разликата е около 10 км/ч. Тоест, с летни гуми при скорост 70 км/ч няма да загубите контрол над колата и ще можете безопасно да завършите маневрата - докато със зимни гуми при такава скорост няма гаранции. Сега си представете как ще се държи колата на магистралата след дълго пътуване с висока скорост, ако внезапно изникне нужда да ударите спирачки?

И накрая, аргументът за рентабилността. Поради факта, че съставът на зимните гуми е мек, те се износват много повече през лятото, отколкото през зимата. Така, че не може да става дума за целогодишното им функциониране - те може да не изкарат дори до есента и да останат в нормален вид.

Затова не се опитвайте да заблуждавате законите на физиката и да се излагате на ненужен риск и опасност!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com