Защо откриването на учебната година винаги е на 15 септември?

5926
Защо откриването на учебната година винаги е на 15 септември?
Снимка: iStock

Първият учебен ден отмина, оставяйки пъстри спомени, усмивки, запечатани в кадри, развълнувани родители и деца, очакващи нетърпеливо да влезнат за първи път в класните стаи или да се видят след дългата ваканция със скъпи приятели. Вчерашният ден бе празник, вълнуващ и неповторим. Защо обаче историята с цветята, празничните рокли, първия звънец и щастливите родители се повтаря всяка година точно на 15 септември? Как, кога и защо е избран този ден? Защо откриването на учебната година не е на друга дата като например в началото на месеца по подобие на редица други страни на Балканите и в Европа?

Откриването на учебната година – защо 15 септември е денят на първия звънец след лятото

Причината е тривиална и простичка. Няма мистика в датата, няма история. Има бит и поминък, в който и децата някога са взимали дейно участие. Всъщност векове наред откриването на учебната година е било на 1 септември, а не на 15 септември. Датата на първия училищен звънец е сменена от Александър Стамболийски по време на управлението на партията му „Български земеделски народен съюз“ през 1921 година. Отворен към проблемите на селяните и трудещите се, на хората, заети със земеделие и отглеждане на култури, той решава първият учебен ден да бъде не 1 септември, когато реколтата все още е на полето, а 15 септември, за да могат учениците да помагат на семействата си. В онези години поминъкът бил труден, нямало кой да помага на отрудените възрастни хора освен децата и внуците им. За да имат времето и възможността да се включат в събирането на реколтата, Стамболийски, дошъл на власт през 1919 година, бързо променя датата на откриването на учебната година така, че да е удобна на избирателите му. След 1921 година класните стаи се изпълвали с шум, жажда за знания и детски смях на 15 септември.

Оригинални пожелания за първия учебен ден

Оказва се, че датата е избрана, за да е удобна на хората, обработващи земя, които били и съвсем естествено избиратели на партията на Стамболийски „Български земеделски народен съюз“, както красноречиво подсказва и името ѝ. По-интересен въпрос е защо тази традиция остава и се запазва в годините, след като в съвременните времена причината да се започва училище не на 1-ви, а на 15-ти септември не е актуална и не е приложима. Подобен опит – за връщане на старата дата за откриването на учебната година – 1 септември – е правен през 2011 година от Сергей Игнатов – Министър на образованието по онова време, но редица причини не позволяват това да се случи.

Откриването на учебната година в Европа

България е една от малкото страни, в които откриването на учебната година е на 15 септември. В съседните на нас страни учениците масово изпълват училищните сгради 15 дни по-рано. Гърция децата са на училище от средата на август, а в други страни няма конкретна дата – всяко училище само избира такава от определения в конкретната държава интервал. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com