Защо се пукат плочките в банята? Ето 5 възможни причини!

17565
Защо се пукат плочките в банята? Ето 5 възможни причини!
Снимка: GregoryButler / Pixabay

Никак не е приятно да видите как плочките ви в банята се напукват. Освен че не изглеждат красиво и развалят цялостния дизайн, пукнатините може да са индикатор за сериозен проблем. Вместо да ги запълвате с някакъв филтър, опитайте се да установите причината. 

Защо се пукат плочките в банята?

Керамичните плочки са най-добрата опция за банята. Не са скъпи, издръжливи са и устойчиви на влага. Ето 5 възможни причини защо плочките в банята се пукат:

1. Силен удар или тежък товар

Проверете дали пукнатината е само на една плочка. Обикновено това се случва, ако е имало силен удар върху повърхността на плочката. В такива случаи сигурно ще забележите малки парченца, които са се появили в резултат на удара.

Друга възможна причина е наличието на тежки предмети в банята. Производителите на материали за баня препоръчват да следвате стандарта ASTM C648 Breaking Strength, според който керамични плочки издържат тежест до 112 кг. Има и специални видове, които издържат до 180 кг, но ние говорим за стандартните.

6 лесни начина да направите малката баня визуално по-голяма

2. Структурен проблем с пода или стените

Случва се подовата настилка да не е поставена както трябва или да има пукнатини в зидарията на стените. Тези детайли не се виждат с просто око и те не зависят от качеството на плочките. Наличието на дупки между фугите води до нестабилност на основата, а това ще причини напукване на плочките. 

3. Проблем с бетонната основа

Състоянието на бетонната основа също оказва влияние върху плочките. Съществуват 2 вида проблеми, които собствениците на жилища могат да срещнат с бетонната основа, които причиняват увреждане на плочките в банята.

Новият бетон, които се излива, преминава през процес наречен “втвърдяване”. През този процес материалът изпарява излишната вода и се свива. Процесът на втвърдяване на бетона е динамичен и помага на агрегатите в сместа плътно да се съединят и стегнат. Поставянето на плочките преди бетонът да е втвърден напълно ще доведе до натоварване на подовата настилка и образуването на пукнатини. 
Някои производители препоръчват бетонът да се остави за 28 дни преди поставяне на плочките. За други 14 дни са достатъчни. Колкото по-дълго се остави бетонът да се втвърди, толкова по-голяма е вероятността да избегнете нежеланото напукване на плочките.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Нормално е с течение на времето в бетонния под да се появяват пукнатини. Но всъщност бетонът се счита за най-добрата основа за плочки независимо от този проблем. Когато бетонът започне да се напуква, това движение се пренася и към плочките отгоре. Най-добрият начин да определите дали причината е в бетона е да наблюдавате образуването на пукнатини. Дългите пукнати, които се простират върху няколко плочки са показател, че проблемът идва от бетона.

4. Неподходящо лепило

Откриването на най-подходящото лепило за плочки е изключително важно и помага да се избегне образуването на пукнатини. Ако ползвате неподходящо лепило, плочките няма да се залепят както трябва. Без стабилна опора, която да ги държи към подовата настилка, плочките стават уязвими и податливи на пукнатини.

Имате стара баня? Без ремонт и пари можете да я направите като нова

5. Плочки с ниско качество

Плочките са единствената видима част от подовата настилка, затова повечето домакини обръщат повече внимание на дизайна и не толкова на качеството. Проверявайте внимателно спецификациите на плочките преди да ги купите. Купувайте от надеждни доставчици и производители. 

Проблем ли са напуканите плочки в банята?

Да, на първо място проблемът е чисто естетически.
На второ място напуканите плочки могат до доведат до по-сериозни аварии. Напуканите плочки може да са показател за нарушаване основата на подовата настилка. Възможно е в дома да се появят проблеми с влагата на определени места. Започват да се развиват влага, мухъл и други вредни организми, които намират “подслон” в пукнатините, където вече се събира вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com