Защо спим повече през зимата?

2383
Защо спим повече през зимата?
Снимка: iStock/Guliver

Часовниците се върнаха назад и сега дните определено са по-студени, по-тъмни и по-кратки. Тъмните сутрини и по-кратките дни означават, че през зимните месеци сме изложени на по-малко светлина, на която тялото ни реагира и ни се доспива по-рано. Настройването към този сезонен ритъм обаче може да има много ползи. Ако не спим добре може да отслабим имунната си система. Сънят играе решаваща роля за възстановяването, оздравяването и способността да се борим с болестите. Ето защо е много разумно да се даде приоритет на добрия сън през зимата.

Защо мечките спят зимен сън?

Със студеното време е по-вероятно да се простудим и да хванем грип, тъй като хората прекарват повече време на закрито с по-малко свеж въздух, което позволява на вирусите да се предават по-лесно между хората. По време на сън градим имунната си система. Много проучвания показват, че когато не спим достатъчно, имунната ни система страда. Ако забележите, че по това време на годината се чувствате по-уморени, това също може да е част от естественото развитие на нещата. Вместо да се борим с желанието за почивка, бихме ли могли да се настроим към нея? Всичко това се дължи на намаляването на светлата част на денонощието. По-малкото излагане на светлина се отразява на вътрешните циркадни часовници и кара хората да искат да спят повече. 

Защо и как синята светлина ни вреди?

Ако спазвате редовния си циркаден ритъм, сънят ви ще бъде по-качествен. Особено важно е да се спазва редовното време за събуждане. Поддържането на постоянство в графика на съня е важно и може да подпомогне по-добрия сън. По-добрият сън следователно спомага за поддържане на здравословно тегло, намаляване на риска от здравословни проблеми, намаляване на стреса и подобряване на настроението.

КАК ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ МАКСИМАЛНО ОТ ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА ПРЕЗ ЗИМАТА ?

По това време на годината дневната светлина може да е по-малко, но все пак е важно да използваме всичко, което можем. Освен че подпомага здравословния режим на сън, тя ще ни помогне да се чувстваме енергични през бавните дни и ще ни осигури жизненоважно подобрение на настроението.

От колко часа сън се нужда един възрастен?

Циркадният ни ритъм контролира кога се чувстваме бодри и кога произвеждаме мелатонин, за да заспим. Затова трябва да сме изложени на светлина през деня и да избягваме светлината вечер, за да може да различава деня от нощта, в противен случай ще започнем да се чувстваме отпаднали и уморени през деня, а вечер ще ни е трудно да заспим. Въпреки че времето се променя и навън започва да става студено, влажно и тъмно, все още е много важно да полагаме усилия да излизаме навън и да получаваме естествена дневна светлина всеки ден. Добре е да се вслушваме в тялото си, независимо от годишното време. Затова ако се чувствате по-уморени и имате нужда от повече почивка и сън през зимата, не се борете.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com