Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТОВА е най-подходящото време за ТРЕНИРОВКИ

30 декември 2021, 18:20 часа

За да сме в добро здраве и да поддържаме форма, не бива да избягваме физическата активност. Тя също играе огромно влияние върху нашето състояние, така че всеки трябва да отдели време поне по няколко часа седмично за тренировка. Но по кое време е най-добре да тренираме? Някои експерти твърдят, че сутрешните тренировки са по-ползотворни от тези през другите части на денонощието. Това е така, защото метаболизмът се активизира много по-бързо сутринта. 

Циркадният ритъм играе основна роля за регулирането на метаболизма, така че ако синхронизираме него с тренировките, резултатите ще са много по-ефективни и поддържането на енергийния баланс ще се укрепи. Спортът е пряко свързан с циркадния ритъм, тъй като служи за регулиране на мускулния ритъм.

Ако правим аеробни упражнения всяка сутрин, изследванията отчитат понижаване и балансиране на систоличното кръвно налягане по-добро, отколкото ако спортуваме през следобеда или вечерта. 

Упражненията рано сутрин подобряват и качеството на съня. Ако пък трябва да задълбочим и да разгледаме как въздейства спортът на хората със заболявания като диабет, проучванията показват значително по-добър метаболитен контрол вследствие от сутрешните тренировки. 

При тренировките в ранните часове установяваме, че клетъчната консумация на кислород е максимална, а ревитализиращият ефект е по-висок, сравнено със следобедните упражнения.

Препоръчително е да спортуваме сутрин, за да достигнем до по-високо активиране на гликолитичните пътища, въглехидратите и другите енергийни източници са използвани в по-големи количества, а мазнините и аминокиселините, които са изгарят, са повече. 

От споменатите по-горе фактори и резултати, можем да кажем, че времето, по което тренираме, също играе роля за ползите, които получаваме от него. Особено ако се стремим към сваляне на излишни килограми или изграждане на мускулна маса, сутрешните тренировки ще спомогнат за по-бързото постигане на целта.

Все пак, колкото и да са ползите от спортуването сутрин, ако вие не се чувствате добре и смятате, че тренировките през друга част на деня са по-ползотворни и подходящи за вас, слушайте тялото си – съобразете се със своите навици и възможности. Трябва да се вземе предвид и физическата натовареност и поносимост на всеки човек. 

Някои може да се чувстват по-бодри и здрави след трениране сутрин, докато при други ставането рано сутрин за тренировки се отразява демотивиращо. Съветваме ви да пробвате спорта през различните части от деня, за да прецените по кое време ви се отразява най-добре. Важно е обаче той да присъства във вашата рутина и да изградите здравословни навици, грижете се за здравето и формата си, за да понижите и риска от заболявания.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес