Защо ви се хапва нещо сладко СЛЕД ядене

20188
Защо ви се хапва нещо сладко СЛЕД ядене
Снимка: iStock/Guliver

За много хора яденето на десерт (или шоколад) след хранене е навик. Вместо физиологично желание за захар, желанието се появява просто защото сте свикнали да завършвате храненето си със сладко. Това е нещо, което искате, а не нещо, от което тялото ви всъщност се нуждае.

Небалансираните хранения, които водят до неравномерно ниво на кръвната захар, също могат да бъдат виновни. Например, храна, състояща се предимно от рафинирани храни, съдържащи нишесте, които се усвояват бързо (например бял хляб, бял ориз, рафинирани зърнени храни), ще доведе до повишаване на кръвната захар след хранене. Скоро след ядене, това изкачване на глюкозата е последвано от спад, което ви кара да жадувате за захар.

Тези пастички се приготвят за 15 минути, а вкусът им е несравним

Ако ви се похапва нещо сладичко и домашно приготвено, то тези пастички са идеални за вас. Не се налага да притежавате завидни сладкарск...

Този плод има вкус на шоколадов мус!

Жаждата за захар, която се появява след хранене, може да се дължи на серотонина, мозъчен химикал за добро настроение, който се свързва с повишено щастие. Яденето на сладък десерт води до повишаване на нивата на серотонин в мозъка, което може да ви накара да се чувствате по-спокойни и по-щастливи.

В някои случаи строгата диета, която избягва всички сладки, е виновникът за желанието за сладко. Отказването на сладкиши, които харесвате, може да предизвика и да засили апетита.

Ако смятате, че една от тези причини стои зад желанието ви за сладко, следните стратегии могат да ви помогнат да ги контролирате.

Премахни навика

Разберете, че жаждата преминава. Отстранете се от ситуацията за 30 минути, за да видите дали желанието ви отшумява. Отидете на разходка или направете кратка тренировка. Упражнението подобрява настроението, вероятно чрез повишаване на нивата на серотонин.

Супер вкусен и полезен десерт

Продукти: кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. захар - 1 ч.ч. брашно - 2 ч.ч. олио - 7 с.л. Чудесен и сладък десерт за ...

Ананасът НЕ е това, което предполагате

Миенето на зъбите веднага след хранене може също да намали желанието за сладко след хранене.

Задоволете сладкото си естествено. Добавете естествена сладост към ястията с гарнитури като картофено пюре (добавете капка портокалов сок и щипка канела), салата от спанак с нарязани ягоди или портокалови сегменти или пълнозърнест пилаф със сушени боровинки или нарязани сушени кайсии.

Завършете храненето си с питателен сладък десерт. Опитайте печена ябълка със сушени череши и кленов сироп, домашен оризов пудинг или задушени плодове.

Яжте балансирани хранения. Добавете бавно смилаеми въглехидратни храни или храни с нисък гликемичен индекс (GI) към храната, за да поддържате нивото на кръвната си захар стабилно след хранене. Храните с нисък ГИ включват пълнозърнест хляб, кафяв ориз, див ориз, киноа, сладки картофи, млади картофи, бобови растения и повечето видове плодове.

За да потиснете апетита по-дълго след хранене, включете източник на протеин на закуска, обяд и вечеря, като яйчен белтък, гръцко кисело мляко, птиче месо, риба, постно месо, тофу и бобови растения.

Вкусно и лесно кремче, готово за по-малко от 10 минути

Ако ви се похапва нещо вкусно и сладичко, но сте забравили да си купите любимото лакомство, то нашето предложение е да не спирате да че...

Подсладете закуската си. Изследванията показват, че добавянето на малка порция нещо сладко към закуската – квадратче шоколад, бонбон или дори бисквитка – предотвратява желанието за сладко по-късно през деня. Теорията: Когато се събудите сутрин, нивата на серотонин са най-високи, а апетитът е най-нисък. Това означава, че яденето на сладко със закуска, когато нивата на серотонин вече са високи, няма да даде на мозъка ви същия тласък на серотонин. Без асоциацията за добро настроение, гладът по-късно през деня ще намалее.

Не забранявайте лакомствата. Включете десерт в диетата си веднъж седмично, за да предотвратите чувството на лишение. Ако желанието ви за сладко е постоянно, поддавайте се понякога, за да предотвратите по-интензивното желание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко време трябва, за да втаса козунака?
Колко време трябва, за да втаса козунака?

Тестото за козунаци обикновено втасва три пъти и се меси дълго, внимателно и съсредоточено. Оставете тестото на топло място за 1,5-2 часа да втасва. Температура...