Защо ви се спи след хранене: неочаквани причини

1489
Защо ви се спи след хранене: неочаквани причини
Снимка: iStock

Желанието за сън след хранене иначе се нарича постпрандиална сънливост и е пряко свързано с количеството изядена храна и естественото нарушаване на циркадните ритми (вътрешния часовник на тялото).

Изследователите на този феномен са идентифицирали няколко фактора, които могат да допринесат за желанието за заспиване след хранене: прием на храни с високо съдържание на въглехидрати или мазнини, прием на много калории, времето на хранене и специфични хранителни вещества като триптофан, мелатонин, и други фитонутриенти.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон на съня, който се произвежда на тъмно. Това е, което насърчава ума и тялото да започнат да почиват през деня и причинява сънливост. Храните с високо съдържание на мелатонин са ечемик, царевица, пшеница, боровинки, краставици, яйца, гъби, овесени ядки, шамфъстък, ориз, сьомга, ягоди и череши.

Триптофан

Триптофанът е аминокиселина, която може да причини лека сънливост след хранене. Тялото преобразува триптофана в серотонин и след това в мелатонин, което може да причини силна умора. Храните с високо съдържание на триптофан са пиле, яйчен белтък, риба, мляко, слънчогледови семки, фъстъци, тиквени семки, сусамови семена, соя и пуешко месо. 

Въглехидрати

Изследванията показват, че богатите на въглехидрати храни също могат да причинят сънливост и умора. По-специално, храни с висок гликемичен индекс - мярка за това колко определени въглехидрати повишават кръвната ви захар - е по-вероятно да ви накарат да се взирате с копнеж към дивана след обяд. Храните с висок гликемичен индекс включват печени изделия (бял или пшеничен хляб), зърнени храни (корн флейкс и инстантни овесени ядки), захар, диня, картофи и бял ориз.

Умора и сънливост след хранене - лекар разкри 4 причини за това

Мазнини

Наситените мазнини и трансмазнините увеличават умората след хранене. За да избегнете това, достатъчно е да сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на нездравословни мазнини и това включва печени продукти, говеждо, масло, сирене, тъмно птиче месо, сладолед, агнешко, свинска мас, свинско, палмово масло, пълномаслени млечни продукти и дълбоко - пържени храни. 

Ритми на тялото

Следобедната сънливост често се свързва с постепенното натрупване на химикал в мозъка, наречен аденозин. Това вещество достига своя пик точно преди лягане, като нивата му са по-високи следобед в сравнение със сутрешните нива. По същество, колкото по-дълго човек е буден, толкова повече аденозин се натрупва, което увеличава желанието за сън. Циркадният ритъм от своя страна функционира като часовник, който контролира периодите на будност и сън и се увеличава през деня, за да предотврати съня и да противодейства на покачването на нивата на аденозин.

Други възможни причини за сънливост след хранене: диабет, хипогликемия, анемия, проблеми с щитовидната жлеза, ниско кръвно налягане и лека дехидратация.

Как да облекчите сънливостта след хранене?

Може да не успеете напълно да преодолеете сънливостта си, но можете поне да опитате следното: 

  • Яжте балансирана диета;
  • Спете повече през нощта;
  • Постоянно се осветявайте с дневна светлина;
  • Упражнявайте се редовно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com