Умора и сънливост след хранене - лекар разкри 4 причини за това

14525
Умора и сънливост след хранене - лекар разкри 4 причини за това
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да се чувствате мудни и сънливи, след като приключите с храненето, вместо да сте пълни с енергия? Оказва се, че всъщност има различни причини, поради които може да се чувствате уморени след консумацията на храна. Това е доста често срещано явление и има редица причини, поради които храната може да ви накара да се чувствате по този начин, казва Мелиса Прест, диетолог в Националната бъбречна фондация в Илинойс.

Експертът изброява и 4 основни причини - пиене на алкохол, диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, хранителна непоносимост и обилно хапване.

Умора и сънливост след хранене - причини

"Алкохолът потиска централната ни нервна система, което ни кара да се чувстваме сънливи. Този ефект не трае дълго, но пиенето на алкохол точно преди лягане нарушава цикъла на съня, което означава, че няма да имате много спокоен сън",  казва д-р Прест.

Кое освен въглехидратите повишава кръвната захар?

Ако храната съдържа много мазнини и въглехидрати, може да се почувствате сънливи. Често за това е виновен хормонът холецистокинин (CCK), който се отделя от тънките черва.

"Понякога усещането за умора след хапване зависи повече от това колко сте яли, вместо от това какво сте яли. Причината е проста: Колкото по-обилно е похапването, толкова повече енергия се нуждае тялото ви, за да разгради храната. След това изразходването на цялата тази енергия може да доведе до умора, така че опитайте да намалите размера на порциите и посегнете към богата на протеини закуска, ако огладнеете между храненията", съветва лекарят.

Хранителната непоносимост или дори пълните хранителни алергии често са свързани с неприятни симптоми като стомашни спазми. Но понякога хранителна непоносимост, за която все още не сте наясно, може да ви накара да се почувствате уморени след като се нахраните. Например, независимо дали имате или не чувствителност към глутен, може да се почувствате уморени, след като ядете храни, които съдържат глутен, защото може да предизвика алергична реакция.

Ако се замислите, тялото ни е добре смазана фабрика. Донякъде работи по следния начин: храната влиза и започва да върви към конвейерната лента. Различни механизми и процеси се задействат, за да се разгради храната. Нещо повече, инсулинът - хормонът, произвеждан от панкреаса, който контролира кръвната захар - има голямо влияние върху енергийните ви нива след хранене. След консумацията на храна, нивата на инсулин се повишават, обяснява д-р Прест.

Когато тази функция е извършена, нивата на инсулин падат, което може да доведе до умора. Експертът допълва, че това е нормален процес, но въпреки това сънливостта не трябва да продължава толкова дълго, според експерта.

Още: Кои са забранените храни през лятото при високо кръвно налягане?

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com