Защо всички започнаха да използват слънцезащитен крем в зимните месеци

2680
Защо всички започнаха да използват слънцезащитен крем в зимните месеци
Снимка: https://pixabay.com

Много хора си мислят, че слънцезащитата се използва само на плажа или при директно излагане на слънце. Но това изобщо не е така, слънцезащитата трябва да се използва целогодишно, дори и през най-студените дни.

От слънцето си набавяме необходимия ни витамин Д, но слънчевите лъчи имат и своето вредно влияние. Такова е например преждевременно стареене, появяване на пигментни петна, бръчки, проблеми със зрението, бенки, изгаряне и рак на кожата. 

Как да изберете подходящия слънцезащитен продукт за вас

В разгара на лятото и сезона на отпуските изборът на продукт за защита на кожата от увреждащото въздействие на слънчевите лъчи е от пър...

Независимо че през зимата не се радваме на толкова слънчеви лъчи, не бива да забравяме за слънцезащитата, ако искаме да запазим лицето си младо. През зимните месеци озоновият слой се изтънява, което пък води до по-лесното усвояване на ултравиолетовите лъчи и кожата абсорбира по-голямо количество от тях. Около 80% от ултравиолетовите лъчи могат да преминат и през облаците, затова не си и помисляйте да пропуснетете слънцезащитния крем, ако времето е облачно. 

Друго нещо, което трябва да знаете е, че колкото по-нависоко се намирате, толкова по-изложени сте на ултравиолетовите лъчи и в тези ситуации е време да вземете слънцезащитата и да я нанесете обилно по откритите части от тялото. Например при ски или походи в планината.

Няма значение какъв е вашият цвят на кожата, слънцезащитата ще ви предпази от негативното влияние на ултравиолетовите лъчи, ще забави процесите на стареене на кожата, ще ви спести някои мимически бръчици и пигментни петна, ще намали риска от развитие на рак на кожата, както и ще поддържа тена ви равномерен.

Интересен факт е, че в Древен Египет хората също са използвали защита срещу слънцето. Техният слънцезащитен крем е представлявал екстракт от оризови трици и жасмин. 

5 причини да не използвате слънцезащитния продукт, останал от предишното лято

Използването на слънцезащитен продукт е задължително. Всяка година дамите се отдават на пазаруване на нов бански, за да изглеждат зашем...

А първият слънцезащитен крем е разработен през 1938 г. от Франц Грейтер. В днешно време вариантите са безброй, ежегодно излизат нови и нови продукти на пазара, като дори слънцезащитата вече може да бъде и с цвета на кожата ви, а вече има и разработени веган варианти на този тип козметика. 

Колкото по-рано започнем да се грижим за кожата си, толкова по-дълго ще се радваме на младо и сияйно лице. Добре е да поддържаме слънцезащитата през деня, като съществуват и слънцезащитни спрейове, с които да поддържате през около 4 часа.  Дерматолозите препоръчват да нанасяте слънцезащита 3-4 пъти дневно, ако през цялото време сте извън уюта на дома. Още нещо, коеот трябва да знаете е, че кремът срещу слънце започва действието си 15 мин след нанасяне, така че имайте предвид това, ако излизате непосредствено след наслагването му. 

Съществуват видове слънцезащита за всяка кожа и предпочитания, така че се възползвайте от ползите й възможно най-скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com