Земна ябълка: Какво знаете за нея?

9885
Земна ябълка: Какво знаете за нея?
Снимка: iStock

Гулията, наричана още „йерусалимски артишок“ или „земна ябълка“, е нискокалоричен клубенов зеленчук, в който се съдържа цял коктейл от минерали, витамини, органични и незаменими киселини.

Диетоложката д-р Анжела Давидян разказва за нея

Гулията се консумира свежа и печена, добавя се към салати и смутита. Съчетава се добре с дюля, ряпа и свежи билки. Препоръчителната доза от нея е около 150 грама на ден; по-големи количества може да провокират газове и диария. Може да се яде както сурова, така и след термична обработка. Ако се опържи, почти не се чувства разлика със сладките картофи.

Още: Лекар разкри как косата издава диабет

Предотвратяване на диабет

Инулинът е естествен полизахарид, полимер на фруктозата. Под въздействието на киселините се разгражда на фруктоза и неголямо количество глюкоза. Не се усвоява от човешкия организъм.

Особената стойност на земната ябълка се обяснява с високата концентрация именно на полизахарида инулин и на фибри от типа пектин – това я прави ценна за хора, страдащи от диабет тип 2. Тя е в състояние леко да намали степента на кръвната захар, също и да заздрави кръвоносните съдове.

Заедно с фибрите, инулинът инхибира усвояването на глюкозата от храната, което допринася за бавна промяна на нейното ниво в организма.

Още: Кой се смята за най-подходящия хляб за диабетици

Повишаване на имунитета

Земната ябълка е качествен източник на витамин С, като при редовна консумация засилва съпротивляемостта на организма против възпаления и инфекции.

Тъй като инулинът е пребиотик, той подхранва микробиотата, което от своя страна подобрява усвояването на витамини, укрепява отслабения имунитет и облекчава възпалителни усложнения в стомашно-чревния тракт.

Помощ при нарушения на жлъчния поток

Гулията може да бъде полезна и за хора с такова доста често срещано стомашно-чревно заболяване като жлъчна дискинезия. Чрез инулина проявява и мек жлъчкогонен ефект, когато жлъчният отток от черния дроб е нарушен. В такива случаи от нея се прави сок, като се настъргва на едро ренде, а сетне се изстисква. Сокът се пие преди хранене два пъти дневно по около 50 мл.

Още: Направете тези стъпки и имунната ви система ще стане силна и устойчива

Нормализиране на чревната функция

При редовна консумация на гулия се увеличава количеството бифидобактерии в червата, които потискат патогенната (вредната) микрофлора. Заради високото съдържание на водоразтворими и диетични фибри от типа на пектина, честата консумация на земна ябълка има позитивен ефект върху червата, насърчава навременното им изпразване и облекчава запека.

Подмладяване на организма

Листата на земната ябълка представляват добър източник на антиокислители. Така се предпазват клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Яденето на храни, богати на антиокислители, спомага за поддържане на младостта и цялостното здраве на тялото, включително на мозъка, а също така ще служи като добро средство за предотвратяване на болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Още: По колко нахут може да се яде при диабет?

Странични ефекти

Въпреки цялата стойност на земната ябълка, тя има един главен недостатък. Обикновено причинява доста силен метеоризъм или повишено образуване на газове. За щастие има трикове, които ще ви помогнат да ограничите степента на метеоризъм, доколкото е възможно. За целта гулиите може да се изпичат във фурната; така инулинът се метаболизира във фруктоза и неприятните странични ефекти намаляват. Може да ползвате и подправки: кимион, карамфил, кориандър, чесън. Съдържащите се в тях етерични масла подобряват лечебните свойства на гулията и потискат проявите на метеоризъм.

Салата от земна ябълка

Професионалните готвачи най-често препоръчват гулиите да се използват за салати. Обикновено в настърган вид, но веднага салатата трябва да се полее с лимон, защото на въздух бързо потъмнява. После може да се добавят ябълки, моркови, масло – например слънчогледово (за предпочитане нерафинирано), тиквено, масло от авокадо, зехтин. Също чесън, подправки - и ще имате супер-салата, много здравословна, хрупкава и свежа на вкус.

Още: Край на инжекциите за диабетици: Готвят алтернатива с шоколад

Внимание! Предназначението на тази статия е само информационно. Не практикувайте самолечение и непременно се допитвайте до лекар!

Източник: РБК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com