Червено или бяло вино - кое е по-здравословно

17209
Червено или бяло вино - кое е по-здравословно
Снимка: Getty images

Дали предпочитате бяло или червено вино обикновено е въпрос на вкус. Но ако искате най-здравословния избор, какво трябва да изберете? Червеното вино е получило много внимание заради научно доказания си потенциал да намалява риска от сърдечни заболявания и да удължава живота. Бялото вино има ли същите предимства?

Виното се прави от ферментирал гроздов сок. Гроздето се бере, намачква се и се поставя в кофи или казани за ферментация. Процесът на ферментация превръща естествените захари в гроздовия сок в алкохол. Ферментацията може да се случи естествено, но понякога винопроизводителите добавят мая, за да контролират процеса.

Смачканото грозде се прекарва през преса, която отстранява люспите и другите налепи. Дали това е направено преди или след ферментацията, заедно с цвета на гроздето, определя дали виното става червено или бяло. За да се направи бяло вино, гроздето се пресова преди ферментацията. Червеното вино обикновено се пресова след ферментация. След този етап виното отлежава в неръждаема стомана или дъбови бъчви до готовност за бутилиране.

Бяло или червено - кое вино е по-полезно?

Каква е разликата между червеното и бялото вино?

Основната разлика между бялото и червеното вино е свързана с цвета на използваното грозде. Също така има отношение към това дали гроздовият сок е ферментирал със или без гроздови кожи. За да се направи бяло вино, гроздето се пресова и люспите, семената и стъблата се отстраняват преди ферментацията. Въпреки това, за да се направи червено вино, смачканото червено грозде се прехвърля директно в бъчви и ферментира с ципи, семена и дръжки.

Люспите на гроздето придават цвета на виното, както и много от полезните за здравето съединения, открити в червеното вино. В резултат на накисване на ципите на гроздето, червеното вино е особено богато на растителни съединения, присъстващи в тези ципи, като танини и ресвератрол. Бялото вино също съдържа някои от тези полезни за здравето растителни съединения, но обикновено в много по-малки количества.

Червеното и бялото вино имат много сходни хранителни профили.

Като цяло червеното вино има леки разлики в сравнение с бялото, тъй като съдържа по-високи количества определени витамини и минерали. Бялото вино обаче съдържа по-малко калории.

7 причини, поради които е добре да пиете червено вино

Ползите от червеното вино

Тъй като е ферментирало с гроздови кожи и семена, червеното вино е много богато на растителни съединения, които осигуряват различни ползи за здравето. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Червеното вино е предполагаемата тайна на френския парадокс. Това е идеята, че Франция има сравнително малко сърдечни заболявания, въпреки традицията да се яде диета с високо съдържание на наситени мазнини.

Изследванията показват, че пиенето на червено вино може да има защитен ефект върху сърдечно-съдовата система. Всъщност това се свързва с 30% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания. Това може да се дължи отчасти на антиоксидантната и противовъзпалителната активност на ресвератрола, антиоксидантно съединение в червеното вино. Изглежда, че ресвератролът инхибира образуването на протеинови частици, наречени амилоид бета. Тези бета-амилоиди играят ключова роля в образуването на плаки в мозъка, които са отличителният белег на болестта на Алцхаймер.

Червеното вино по-здравословно ли е от бялото?

Ако ще пиете вино, изглежда очевидно, че червеното вино е значително по-здравословно - или по-малко вредно - от бялото вино. С други думи, червеното вино е категоричният победител, когато става дума за ползи за здравето. Пиенето на алкохол обаче никога не трябва да се насърчава като начин за подобряване на здравето, като се има предвид, че вредните ефекти могат да бъдат огромни, ако пиете твърде много.

Освен това повечето проучвания, показващи ползи, са наблюдателни по природа, което означава, че не могат да докажат причина и следствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com