Знаехте ли, че Св. Валентин бил обезглавен заради хомосексуални? Ние - не ...

78130
Знаехте ли, че Св. Валентин бил обезглавен заради хомосексуални? Ние - не ...
Снимка: Pixabay

Дезинформацията в съвременното общество, по-известна като „хибридна война“, застигна и днешния католически празник Св. Валентин.

Във Facebook доста голяма популярност набира следната история за това кой е бил Св. Валентин. Според автора Св. Валентин е бил свещеник, нарушил изричен декрет на император Клавдий Втори, с който се забранявало да се сключват бракове между войници-хомосексуалисти. Заради това Валентин бил обезглавен, но Католическата църква го обявила за светец, а през 70-те години на XX век американските хомосексуалисти почнали да почитат паметта на светията и на 14 февруари „започнали да се сключват бракове между еднополови“.

Пакистан забрани Свети Валентин

Върховният съд в Исламабад забрани празнуването на Деня на Св. Валентин на територията на цялата страна, съобщи в. „Експрес три...

Според Католическата църква обаче има трима мъченици на име Валентин. В нито един исторически документ не е упоменато който и да е от тях да е свързан с каквато и да е история за любовта – хетеро или хомосексуална. Затова и всъщност има различни легенди за празника – че Валентин бил свещеник, който венчавал християни, въпреки изричната забрана на Клавдий Втори или дори че преди да бъде убит, задето е християнин, пратил любовна бележка на любимата си - дъщерята на тъмничаря, който го пазел, като подписал бележката с „От твоя Валентин“.

Разбира се, особено интересен момент в хомосексуалната версия е как по времето, когато в Римската империя е властвало езичеството, точно хомосексуализмът е бил забранен? Припомняме, че римските хронисти Ювенал (60-140 г.) и Марциал (40-102 г) пишат за съществуването на официални брачни съюзи между хомосексуални двойки в Римската империя. През 226 година се появява закон, наречен "Lex Scantinia". Той наказва сексуалното посегателство срещу "родените свободни граждани на Рим от мъжки пол". Законът се е използвал преследване на мъже, които доброволно приемат пасивна роля по време на секс с други представители на своя пол – само пасивна, не и активна. Хомосексуалното поведение като такова не е забранено, въпреки че пасивният партньор не е считан за особено съвестен член на римското общество. Клавидий Втори е управлявал през периода 268-270 година, а друг интересен факт е, че "първият" Клавдий е бил известен като "почитател на мъжете".

Разбира се, такива официални източници няма как да се сравнят с Facebook. Там всеки знае всичко, независимо кой кой е. Така че, ако сте стигнали до края на този текст, ще схванете и смисъла на този последен параграф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com