Знаете ли кога се пишат кавички?

16253
Знаете ли кога се пишат кавички?
Снимка: iStock

Препинателният знак, който най-често използваме за предаване на чужда реч, за изразяване на ирония и от двете страни на приложения, възприети като условни названия, които са съставени от собствени или нарицателни имена, всъщност имат стара история и възникват около 1450 година в Европа. Най-напред се използвали за означаване на нови абзаци в античните гръцки ръкописи, тоест предназначението им е било различно от това, което познаваме днес, и едва през VII век ги виждаме употребени за цитати – от Библията в средновековните ръкописи, макар да не е системно и постоянно.

Днес въпросът кога се пишат кавички продължава да е актуален, защото грешките не са изключение и се допускат, въпреки че правилата са малко и сравнително лесни, а и още в началното и средното образование се изучават правилата за употреба на кавички в българския език.

Топ 20 на най-често допусканите правописни грешки

Кога се пишат кавички?

Основната употреба на кавички е свързана с предаването на пряка реч, както и с цитирането на чужда мисъл в собствен текст, ако същата  не е поставена в курсив – действие, което е равносилно на кавичките, замества ги и премахва нуждата от употребата им в този случай. Зад отговорите на въпроса кога се пишат кавички стоят и следните правила:

  • Кавички се поставят на имената на марки, сортове, породи и други с изключение на имената, състоящи се от букви и цифри, които не се поставят в кавички. Важно е да отбележим и следното – когато пред името на породата например не стои уточнението, че това е порода, кавички не се пишат.

          Имам куче порода „Доберман“, но Имам доберман.

  • Кавички се поставят на имената на улици, булеварди, площади, квартали, но не и на имената на градове, общини, области, държави. кв. „Запад“, но област Пловдив
  • Кавички  се поставят на имената на списания, вестници, книги, различни издания на печата с периодичен характер.

          списание „Нов глас“

  • Кавички се пишат на имената на язовирите, дори пред тях да не стои уточнението, че са язовири, резервати, паркове, хижи – тоест обекти в природата, изградени и обособени от човека. Не бива да се бъркат с имената на географски обекти, които не се поставят в кавички.

          язовир „Доспат“, но езеро Окото например

  • В кавички се поставят имената на фирми, компании, организации, здравни и учебни заведения, хотели, някои институции и други подобни. Изключение са случаите, в които имената са изписани с абревиатури.

         „Бакалов“ ООД, но БАН

Най-досадните правописни грешки в българския език

Най-честите грешки при употребата на кавички

Освен кога се пишат кавички любопитен въпрос е и какви са най-често допусканите грешки при употребата на този препинателен знак.

  • Тъй като имената на природни обекти не се пишат в кавички, много често се изпускат кавичките на имената на язовири и природни паркове. Те са изкуствено създадени за разлика от реки, планини, котловини и прочие природни обекти, поради което имената им се пишат в кавички.
  • Друга често срещана грешка е поставянето на имената на породи, сортове, храни и прочие в кавички, когато те са изписани на латиница. Фактът, че не са на роден език премахва нуждата от употреба на кавички. Така например изписваме шоколад „Линд“, но шоколад Lind – без кавички, когато името е на латиница.
  • Друга грешка, която често виждаме, е поставянето на имена на институции, организации и прочие в кавички, когато те са изписани с абревиатура и кавички не се изискват. БТВ например е абревиатура и употребата на кавички не само че не се изисква, но е и погрешна.

Употребата на кавички в родния език е лесна, правилата не са много, както и изключенията, поради което грешките, които се допускат, са по-малко в сравнение с допусканите при употреба на запетаята например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com