Знаете ли кои са българските планински върхове с най-интересни имена ? - част първа

5904
Знаете ли кои са българските планински върхове с най-интересни имена ? - част първа
Снимка: Kalen Emsley / Unsplash

Има доста планински върхове в България с причудливи имена. Доста от тях сме чували стотици пъти, но никога не сме се замисляли откъде идва името и какво всъщност означава.

По път към вр. Мургаш, например, има един доста интересен с името си връх – Препикана могила. Все още не е ясно откъде идва името на този връх и защо е “препикан”, но има още интересни имена, чиито произход на името е известен.

Вижте кои са българските планински върхове с най-забавни и любопитни имена:

В Люлин планина най-високият връх се казва ... Дупевица. Той е със скромна височина от 1256 м., но от него се открива прекрасна гледка към София и планината Витоша. Легендата разказва, че името на върха е именно заради прекрасните гледки. Когато човек е там и им се наслаждава, му се допява – “допеевица”.

Връх Харамията, който е висок 2465 м. се намира източно от Седемте Рилски езера и е подходящ за алпийско катерене. До него няма маркирана пътека за туристи, но върхът се познава отдалеч заради формата му на пирамида. Думата “харамия” е архаична дума и означава “разбойник/бунтовник/хайдутин” и т.н. С две думи този връх е подходящ само за смели хора.

В Рила се намира един много красив връх с интересно име – Злия зъб. Той е висок 2678 м. и името му идва от специфичната му форма, която доста прилича на кучешки зъб. Върхът е доста известен сред запалените планинари, но не е никак за подценяване и определено изисква сериозна планинска екипировка.

Най-високият връх в Чипровската планина е вр. Миджур – 2169 м. Името му не е от турски произход, както повечето хора си мислят, а от старобългарски и означава “Снежен връх”.

В Пирин се намира вр. Джангал с височина 2730 м. Едно от значенията на тази дума е “дойна овца, която е загубила своето агънце”. В миналото хората оставяли кичур вълна на овцата, за да отвлекат нейното внимание и да вземат агнето. Според друга легенда Дженгал е божество към култа към бог Перун или име на хайдутин. Допуска се, че името Джангал може да е заместило предишното име на върха – Чангал тепе, защото върхът прилича на кукичка, а “чангал” е с персийски произход и в превод означава “кука”. През годините има няколко опита върхът да смени своето име с вр. Самодивски или вр. Голец, но това така и не успява да се случи.

Връх Ченгелчал се намира в Дебели рид, Пирин и е в близост до вр. Джано. Висок е 2709 м. Името му произлиза от турската дума “ченгел”, която в превод означава “кука” и “чал” – каменисто място, връх. Върхът е сменил името си по време на възродителния процес на вр. Кривец, но това име не се харесало на туристите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com