Кое е най-високото от Седемте рилски езера?

19155
Кое е най-високото от Седемте рилски езера?

България е благословена земя с красива разнообразна природа и ценни археологически руини, свидетелстващи за древни цивилизации. Но има няколко места, които привличат с магическа сила. Едно от най-популярните сред тях са Седемте рилски езера.

Седемте рилски езера

Тези приказно красиви езера са с ледников произход, разположени в Дамгския дял на Северозападна Рила планина. Разпределени са стъпаловидно между 2095 и 2535 м надморска височина. Ето и имената им от най-ниското към най-високото:

  • Долно езеро - 2095 м
  • Рибно езеро - 2184 м
  • Трилистника - 2216 м
  • Близнака - 2243 м
  • Бъбрека - 2282 м
  • Окото - 2440 м
  • Сълзата - 2535 м

Най-високото езеро е Сълзата

Наричат го още Първото или Горното. Намира се сред малка хлътнатина северозападно от връх Дамга (Вазов връх). Сълзата е най-малкото по площ и по обем от езерата в циркуса, с най-малък водосбор. То е второто най-плитко езеро след Рибното.
Площта на водосборния му басейн е 0,18 кв. км, а площта на водната повърхност е 7 дка. Дълго е 150 м и широко 70 м. Водният му обем е 15 000 куб. м. Максималната дълбочина е 4,5 м.
Подхранва се от два къси малки ручея, които се намират от южната и югозападната страна на езерото. Отокът му се изтича направо в четвъртото езеро Близнака.
Името “сълзата” идва заради кристално чистата и прозрачна вода. В миналото са наричали езерото Баш гьол. Сълзата се смята за начало на река Джерман, приток на река Струма.

Опит за рекорд: У нас ще се вие най-голямо планинско хоро в света

Рилските езера - световен енергиен център

Много световни духовни учители посочват Седемте рилски езера като един от енергийните центрове на света, редом с Мачу Пикчу в Перу и Тибет. Неслучайно Учителят Петър Дънов избира точно това място за своята паневритмия. За първи път Дънов идва на Рилските езера през 1929 г., а 5 години по-късно започва да се занимава с паневритмията. Това е цикъл от упражнения, наподобяващи танц, които се практикуват от последователи на Бялото братство на брега на езерата.

Всяка година над 2000 души от цял свят идват в Рила за посрещане на Слънчевата Нова година. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магическа сила. Според тях човек, който посреща първите слънчеви лъчи на този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Седем чакри

Според Петър Дънов седемте езера отговарят на седемте човешки чакри, на седемте основни тона в музиката. Ето и имената на езерата според чакрите:
1. Мехарзи, "Голяма почивка" и е свързано с физическия свят.
2. Елбур, Езерото на изпитанията. Представлява границата между физическия и духовния свят. Свързано е с доброто.
3. Балдер-Дару, превежда се като “Онзи, който дава благата”.
4. Близнаците, Езерото на приятелството. Във вътрешния Близнак има фантастична акустика. Затова обикновена тук се правят концерти.
5. Махабур, което означава “големия и силния”. Това е езерото на чистотата.
6. Сърцето, свързано е с Нирвана или Будисткия свят, затова представлява сърцето на човека.
7. Сълзата, наричано още “Главата” или Шемхаа. Това е име на Мъдростта. Шемхаа е Божественият свят. Свързано е със света на светлините, а в човешкото тяло представлява главата.

Как се стига до Рилските езера?

Най-лесният достъп до езерата е с лифт, до който се стига по асфалтов път от Сапарева баня. Пешеходният маршрут стартира от хижа “Рилски езера”, край която се намира горната станция на лифта.

* хижа “Рилски езера” - Бъбрека
Това е най-лесният участък. Туристическата маркировка е червена по горната пътека на Сухия чал, но повечето хора вървят по долната.
* Бъбрека - Езерен връх

Как се казват Седемте рилски езера - ще познаете ли имена на всички?

Това е най-тежката част от прехода, но и най-приятната. Не може да не изкачите Езерния връх. Все едно не сте били на Седемте рилски езера. Освен това, ще пропуснете най-горните две езера Окото и Сълзата, откъдето се открива най-красивата гледка.
Участъкът до върха е къс, но стръмен. Ще стигнете до Окото, откъдето пътеката се разклонява, като надясно тръгва синя маркировка към Отовишки връх и хижа “Иван Вазов”, а наляво пътеката се изкачва до Сълзата.
Непосредствено до най-високото езеро е Езерният връх, откъдето се открива гледка към всички езера.
* Слизане до хижа “Седемте езера”
Маршрутът тръгва в обратна посока от Езерния връх до Бъбрека. Минавате последователно покрай Близнака и Трилистника, прекосявайки няколко поточета. Следва Рибното езеро, зад което се намира хижа ”Седемте езера”.
Оттук тръгва и пътеката, която изкачва връх Харамията - атрактивен зъбер, който се вижда по целия маршрут. Ако не ви се изкачва до Харамията, може да отидете до кръга и чешмата на Петър Дънов край Рибното езеро, което според него е едно от местата с най-силна енергия в света.
* хижа “Седемте езера” - хижа “Рилски езера”
Следва последният етап от обиколката - между двете хижи в циркуса. Теренът е доста каменист. Вдясно е и последното - Долното езеро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com