Знаете ли кой мед никога не се захаросва?

9877
Знаете ли кой мед никога не се захаросва?
Снимка: iStock

Защо медът не се захаросва?

Има няколко причини, поради които медът може да не се захароса (кристализира). Този ефект може да не предвещава нищо лошо и просто да показва произхода на меда. Понякога обаче незахаросаният мед се оказва с лошо качество, което говори за невнимание на пчеларя.

Хубав мед, но не се захаросва.

Същността на процеса на кристализация на меда се съхранява в неговия състав. Или по-скоро в двата си основни съставни елемента: глюкоза и фруктоза. Глюкозата лесно кристализира и има сладникав вкус. Фруктозата не кристализира и е 2 пъти по-сладка от глюкозата.

В меда с високо съдържание на фруктоза, фруктозата обгръща кристалите на глюкозата, захарозата и други добре кристализиращи захари, като по този начин предотвратява захаросването на меда. Ако медът съдържа по-малко от 30% глюкоза, тогава такъв мед никога няма да се захароса.

Има сортове мед с ниско съдържание на глюкоза, такъв мед е по-течен (при нормална влажност) и се захаросва много бавно. Ако средната ви стайна температура е над +23 C, тогава този мед може да остане в стаята една година в течно състояние. Ако се съхранява правилно, такъв мед няма да се развали и ще запази всичките си качества и полезност.

Най-благоприятната температура за кристализация е +10 – +15 С. При по-високи и по-ниски температури кристализацията на меда се забавя.

Към бавно кристализиращите се отнасят: медът от градински чай, акация, кестен и др.

Лошият мед не се захаросва.

Природолечител обясни как е правилно да ядем мед

Нека да разгледаме вариантите, при които медът остава течен, и качеството му не е добро.

1) Неузрял мед. Често начинаещите пчелари, без да чакат медът да узрее, го изпомпват, за да направят бърза печалба или просто не знаят кога медът е узрял.

Зрелият мед, в който са протекли всички основни реакции за разграждане на сложните захари до по-прости и от който пчелите са изпарили цялата излишна влага.

Когато медът узрее, пчелите покриват рамките с питите с восъчни капачки. Когато рамката е напълно затворена, медът е готов за изпомпване.

Неузрелият мед има високо съдържание на влага, което частично предотвратява кристализацията. Такъв мед може да се отдели и ферментира след няколко месеца. Ферментиралият мед има остра и кисела миризма.

2) Неправилно съхранение. Медът е много хигроскопичен (способен да абсорбира влагата). В топла влажна среда медът абсорбира влагата, което в първия случай предотвратява кристализацията и може да доведе и до ферментация.

Мед: Лекар разкри кога и защо е вреден

3) Не естествен мед или разреден. Често купуваме продукти с ниско качество. На пазара има много фалшив мед, някои разреждат меда със захарен сироп, други добавят нишесте или брашно, така че фалшификатът да е гъст и вискозен, като мед.

4) Прегрят мед. При нагряване медът става течен. Но можете да го загреете до +40 C, не повече. При по-високи температури витамините и всички полезни свойства се губят. Някои продавачи, за да придадат на меда търговски вид, го нагряват и прегряват. Медът става течен и губи свойствата си на кристализация. Такъв мед изобщо няма да кристализира. Миризмата на практика изчезва. Цветът на прегретия мед е тъмнокафяв кехлибар.

Ако се съмнявате в качеството на меда, който сте закупили, тъй като той остава течен дълго време. Намерете малко захаросан мед (една чаена лъжичка е достатъчна), смесете го в някакъв съд със супена лъжица течен мед, така че да получите хомогенна маса и изсипете тази смес в буркан с течен мед. Поставете буркана на хладно и сухо място (+10 – +15 C). След няколко седмици, ако медът е естествен, той определено ще кристализира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се празнува Великден в различните страни: 9 необичайни традиции

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, царят на българската кухня

Колко ястия се слагат на масата на Великден?

Велика събота 2024 - какво може и какво НЕ може да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com