Знаете ли коя е най-източната точка на България?

15044
Знаете ли коя е най-източната точка на България?
Снимка: БГНЕС

Източната граница на България

Източната граница на България започва от нос Картал при границата с Румъния (южно от село Вама веке) и завършва при устието на река Резовска при границата с Турция. Границата е дълга 378 км. Обхваща ивици от крайбрежните води с ширина около 20 км.

Коя е най-източната точка на България?

Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средиземноморски басейн. Това е единственият фар в България, боядисан в два цвята. В началото е бил бял, но през 30-те години на XX в. е боядисан в бяло и червено, докато е бил на територията на Румъния. 

Предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди и при добра видимост се вижда от 17 морски мили. В миналото се е знаело, че когато моряците видят светлините на фара, са преполовили разстоянието между Дунав и Босфора.

Кой е най-старият град в България?

В момента на фара работят 4 души, които дежурят по 8 часа. Началник е Атанас Атанасов, който наследява тази длъжност от родителите си. И двамата му родители дълги години са обслужвали фара. Майка му Тодорка Хаджииванова е единствената жена, работила на такова съоръжение.

Местните се гордеят, че Шабленският фар е умалено копие на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на света. 

В Шабленския фар днес се крие послание, което трябва да се отвори през 2056 г. Посланието е написано от пазачите на фара и съдържа данни за разстоянието от брега до фара. Според техните измервания разстоянието е 14 м, а според запазени данни през 1948 г. то е било 29 м. Пазачите искат това разстояние да бъде измерено и сравнено и след години от идните поколения.

История на Шабленския фар

Учените предполагат, че още през римската и византийската епоха е имало навигационно съоръжение на това място. Съвременният фар е построен през 1768 г. във връзка с руско-турската война (1768-1774 г.). В западната стена на тогавашната караулка е вграден монограм на султан Абдул Меджид. Официалното откриване на фара е чак на 15 юли 1857 г. 

Кой е най-големият морски град в България?

Град Шабла

Град Шабла се намира на около 25 км от границата с Румъния и на около 7 км навътре от брега. Макар да не е разположен на крайбрежието, винаги е бил свързван с Шабленския фар. Населението на града днес е 3160 души.

Според археолози в района на днешна Шабла е съществувало селище още в края на VI и началото на V хил.пр.н.е.
Името Шабла се среща за първи път в официален документ през 1573 г.
Възниква като турско селище през XVI в., в средата на XIX в. вече това е най-голямото българско село в региона с кмет - българин.

На около 3 км от града се намира защитена местност Шабленско езеро, която обединява две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите езера са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 м. Това е една от най-значимите влажни зони в България. Тук се срещат растения, които не могат да се видят другаде. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени видове птици. Над 70 вида от тях са включени в Червената книга на България. 

В Шабла се намира единственото официално регистрирано с постановление рибарско селище Кария. Тук има отлични условия за риболов, гмуркане, разходки с лодка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com