Знаете ли коя е най-южната точка на България?

68103
Знаете ли коя е най-южната точка на България?
Снимка: Село Горно Къпиново, община Кирково / Facebook

Южната граница на страната

На юг България граничи с Турция и Гърция. Южната ни граница с Турция (259 км) започва от устието на река Резовска, пресича Странджа, Дервентските възвишения, река Тунджа и планината Сакар. Завършва при с. Капитан Андреево. ГКПП има при Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево, а свободна безмитна зона - в Свиленград.

Границата с Гърция (493 км) започва от с. Капитан Андреево, пресича билата на Западните и Източните Родопи и река Места, продължава по билото на планината Славянка и река Струма и стиго до връх Тумба в Беласица. ГКПП има при Илинден, Златоград, Маказ, Ивайловград, Капитан Петко Войвода, Ивайловград,  и Кулата.

Коя е най-южната точка на България?
Връх Вейката в Източнородопския рид Гюмюрджински снежник.

Гюмюрджински снежник

Гюмюрджински снежник е планински рид в южната част на Източните Родопи. Простира се на територията на България (област Кърджали) и Северна Гърция. Ширината на рида достига до 15 км. Северните му склонове, разположени на българска територия, са по-полегати и по-дълги и се спускат към горното поречие на река Върбица.

Знаете ли коя е най-северната точка на България?

Северната граница на страната Не север България граничи с Румъния. От устието на река Тимок до град Силистра (470 км) границата е водн...

Южните склонове, разположени на територията на Гърция, се издигат като стена над Гюмюрджинската низина. На югозапад (гръцка територия) долината на река Сушица го отделя от планината Момчил (част от Западните Родопи). На запад чрез седловината Три камъка ридът се свързва с друг рид Жълти дял, а на изток чрез седловината Маказа се свързва с рид Мъгленик.

Гюмюрджински снежник е най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Тук могат да се видят скален орел, черен кълвач, кафява мечка. Срещат се 11 вида растения и 5 вида животни, включени в Червената книга на България. Особено ценни са горите от балканския ендемит планински явор, както и находището на балканския ендемит родопски крем - единствено в Източните Родопи и едно от малкото в страната.

По северните склонове в България са разположение 23 села, а на гръцка територия - 6 села.

Връх Вейката

Връх Вейката е висок 1463 м и е най-високият връх на рид Гюмюрджински снежник в Източните Родопи. Намира се на територията на България и представлява най-южната точка на страната. Тук се намира 4-та гранична пирамида. Много местни хора го наричат Карлък. В същия рид е най-високият връх в Източните Родопи - Орлица (1510 м), разположен в Гърция. 

ЕК: България трябва да стане част от Шенгенското пространство

Европейската комисия представи доклад за състоянието на Шенген през 2022 г. В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенск...

Невероятно красив е изгледът от връх Вейката. При ясно време оттук се вижда голяма част от съседна Гърция, Бяло море, Портолагос и др. До върха има няколко изходни точки. Една от тях е през село Чакаларово. В края на селото има път, откъдето за около час и половина се стига до бившата гранична застава. Оттук по пътека покрай граничната бразда за още 2 часа се стига до върха. Друга изходна точка е село Горно Къпиново. 

Горно Къпиново - най-южното населено място в България

Горно Къпиново се намира в община Кирково, област Кърджали, на 26 км от ГКПП Маказа.
Разположено е в подножието на връх Вейката, на левия бряг на река Къзълач, която извира на 3 км над селото от местността Караджова падина на границата с Гърция. Селото е известно като най-южното населено място в страната и като изходен пункт за местността Гюмюрджински снежник, както и за походи към връх Вейката.
По данни от 2022 г. в населението живеят 257 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...