Знаете ли колко са елементите в Менделеевата таблица?

138020
Знаете ли колко са елементите в Менделеевата таблица?
Снимка: Pixabay

Менделеевата таблица, която вероятно не сте долюбвали в училище, е наричана още периодична система. Наречена е на създателя си – Дмитрий Менделеев. Представлява класификация на химичните елементи по електронната конфигурация и броя на протоните. До тук със сухата информация, която някои от вас помнят и от училище. По-любопитно е помните ли колко са елементите в Менделеевата таблица. Вероятно ще дадете различни отговори в зависимост от вашата възраст и кога сте изучавали тази информация. И това има своето логично обяснение – броят на елементите нараства през годините, тъй като се откриват нови или по-скоро се синтезират нови в лабораторни условия. През 2015 година Международния съюз по чиста и приложна химия потвърждава официално елементи 113, 115, 117 и 118 и така към 2016 година броят на елементите в Менделеевата таблица става 118. Ако сте завършили преди 2015 година не е учудващо, ако отговорите на въпроса колко са елементите в Менделеевата таблица с цифра, различна от 118, а именно – 114. Част от тези елементи се срещат в природата – първите 94, съдържащи се в таблицата, а останалите само в лабораторни условия могат да синтезират и не съществуват в природата.

Друг любопитен факт, свързан с въпроса колко са елементите в Менделеевта таблица, е, че част от тях са познати на човечеството от незапомнени времена, праисторическо време или използван още от народите в Месопотамия от ок. 4000 години, а други като елементи 113, 115, 117 и 118 са съвсем нови – на няколко години. Имената им по традиция произхождат от имената на местата, където е направено откритието, или се кръщават на имената на велики и заслужили учени или на откривателя си.

Български учен влезе в Менделеевата таблица

Какво знаем за най-новите елементи в Менделеевата таблица?

  • Елемент 113 е сред новооткритите или по-скоро новосинтезираните химични елементи. Това се е случило през 2004 година в Дубна, Русия от учените от Обединения институт за ядрени изследвания. Елементът получава името Нихоний (на латински: Nh).
  • Елемент 115 е също сред най-новите в Менделеевата таблица, които не се среща в природата, тъй като е радиоактивен и изкуствено създаден. Нарича се Московий.
  • Елемент 116 е също изкуствено синтезиран от физици от Ливърморската национална лаборатория в Калифорния и учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Годината е 2000, но името си Ливерморий получава едва през 2011 година.
  • Елемент 117 е получен около 2010 година в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Кръстен е на щата Тенеси и носи името Тенесин (на латински: Ts).
  • Елемент 118 е инертен газ, радиоактивен, получен отново в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Кръстен е на ръководителя на лабораторията Юрий Оганесян –Оганесон (на латински: Og).

Както виждате напредъкът на човечеството и лабораторните усилия създават все по-нови елементи, които са изкуствено синтезирани и поради които отговорът на въпроса колко са елементите в Менделеевата таблица се променя системно. Така че няма защо да се притеснявате, ако се окаже, че в един момент не знаете техния брой или се позовавате на стара информация. По-важно е да знаете основни факти за Менделеевата таблица, както и най-важните елементи в нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com