Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български учен влезе в Менделеевата таблица

30 септември 2018, 19:00 часа • 193356 прочитания

Български учен записа името си в Менделеевата таблица. Доцент Мария Спасова от института по полимери към БАН е отличена от Международния съюз по чиста и приложна химия влезе в историята заради химичния елемент "антимон", който се намира под номер 51 в Менделеевата таблица.

Това е поредното отличие за младия доцент. Дисертацията ѝ е сред първите шест най-добри в света, стана ясно от предаването "120 минути" на bTV. Най-голямото ѝ постижение досега е създаването на апарат за нановлакна, които се използват в областта на съвременната в медицина, включително и за лечение на рак.

Иновациите на доцент Спасова са съвместна работа с научния и ръководител проф. Илия Рашков.

"В лабораторията на БАН разработваме научно приложни изследвания, които са свързани със синтеза и охарактеризирането на полимери от възобновяеми източници – като например някои зърнени култури, отпадни продукти от рибната промишленост и дърводобива", разказа доц. Спасова.

"Тези неща ние ги преработваме, синтезираме и след това с различни методи, ги формуваме до нановлакна или наночастици, които могат да намерят потенциално приложение в много области – като медицина, селско стопанство или за направата на защитни военни облекла и други”, посочи ученият.

"Разработили сме тъкани, които не се мокрят и които се самопочистват. Тази наша разработка дойде като идея от природата, тъй като много листа на растения и цветове притежават това уникално свойство, ние всъщност имитирахме структурата на листото на лотоса и получихме такъв тип материали", каза още доц. Спасова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес