Знаете ли откъде извира река Огоста?

12495
Знаете ли откъде извира река Огоста?
Снимка: iStock/Guliver

Огоста
Наричат Огоста “най-златната река”. Извира от Язова планина и се влива в река Дунав, което я прави десен приток на реката. Част от течението й преминава през областите Монтана и Враца, като пълни с водите си втория по големина язовир в страната - язовир Огоста. Реката е дълга 141,1 км, което я поставя на 17-то място сред реките на България.

Името на реката е от римско време. Най-напред е наричана “Аугуста”, което означава божествена, царствена. Постепенно славяните променят името на Огоста, както остава и до днес. Наричат я още “златната река”, защото близо до извора и около Чипровци и Мартиново има големи рудни жили, които течението отнася. Открити са и златни късчета.

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Откъде извира река Огоста?
Река Огоста извира от Язова планина, която е разклонение на Чипровския Балкан.

За начало на река Огоста е приета Чипровската река, която извира под връх Вража глава, 1935 м в Чипровска планина. До село Белимел Огоста тече в североизточна посока в тясна долина, залесена предимно с широколистни гори. След устието на левия й приток Превалска река, Огоста завива на югоизток и образува широка коритообразна долина, заето предимно от обработваеми земи. В тази част в нея се влива река Дългоделска Огоста. След това Огоста навлиза в язовир Огоста. Отдясно в язовира се вливат притоците й Барат, Златица и Бързия. 

След изтичането си от язовира реката завива на североизток, преминава през град Монтана, приема отдясно водите на река Шугавица, а при град Бойчиновци приема водите на река Ботуня. След това реката навлиза в Дунавската равнина, като запазва североизточното си направление и тече в широка асиметрична долина - с по-стръмни десни брегове. При село Хърлец, през Козлодуйската низина, Огоста тече в общо корито заедно с най-големия си приток река Скът. Влива се отдясно в река Дунав.

Язова планина
Язова планина се намира в Северозападна България. Представлява дял от Западна Стара планина. По североизточното й подножие преминава условната граница между Западния Предбалкан и Западна Стара планина. Разположена е между долините на реките Лом на северозапад и Огоста на югозапад и югоизток, които я отделят от Чипровска планина. На североизток долината на река Превалска Огоста и Превалската седловина я отделят и в същото време свързват с Широка планина, част от Западния Предбалкан.

Язова планина се простира от запад-северозапад на изток-югоизток на протежение от 15 км, а ширината й е 5 км. Билото й е остро и със стръмни склонове. Най-висок връх е Горно Язово, 1537 м, който се намира в югозападната й част.
По периферията на планината са разположени град Чипровци и още 6 села. В най-югоизточната част на планината, над левия бряг на река Огоста, на 2 км от село Железна е разположен живописният Чипровски манастир.

На река Огоста се намира един от най-големите български язовири.

На коя река има най-много градове в България?

Язовир Огоста
Язовирът е разположен в Северозападна България и е четвърти по площ и втори по обем язовир в страната с обем от 506 млн. куб. м. Във водите му се събират три реки - Огоста, Бързия и Златица. Строителството му продължава цели 20 години, а официалното му откриване е през 1987 г. Основната цел на построяването му е да напоява големи площи селскостопанска земя, но към момента се използва главно за производство на електроенергия.

През 1999 г. язовирът е определен за подходящ за промишлен риболов. Има голямо разнообразие на риба - шаран, каракуда, червеноперка, костур, мряна, сом, щука.
Построен е върху две села, които остават под водите му - Живовци и Калиманица жителите им са изселени в Монтана и Берковица. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време трябва да се вари компот от череши?

4 хормона, които могат да накарат мазнините да растат скокообразно

За кои хора е полезно да ядат бекон?

За какво се използва водата от вареното жито

Разтърсващо стихотворение от Никола Вапцаров

Таро хороскоп за 17 юни 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 17 юни 2024

Кога яденето на варено жито е изключително полезно за нашето здраве

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com