Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли откъде извира река Огоста?

25 май 2024, 19:06 часа

Огоста
Наричат Огоста “най-златната река”. Извира от Язова планина и се влива в река Дунав, което я прави десен приток на реката. Част от течението й преминава през областите Монтана и Враца, като пълни с водите си втория по големина язовир в страната - язовир Огоста. Реката е дълга 141,1 км, което я поставя на 17-то място сред реките на България.

Името на реката е от римско време. Най-напред е наричана “Аугуста”, което означава божествена, царствена. Постепенно славяните променят името на Огоста, както остава и до днес. Наричат я още “златната река”, защото близо до извора и около Чипровци и Мартиново има големи рудни жили, които течението отнася. Открити са и златни късчета.

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Откъде извира река Огоста?
Река Огоста извира от Язова планина, която е разклонение на Чипровския Балкан.

За начало на река Огоста е приета Чипровската река, която извира под връх Вража глава, 1935 м в Чипровска планина. До село Белимел Огоста тече в североизточна посока в тясна долина, залесена предимно с широколистни гори. След устието на левия й приток Превалска река, Огоста завива на югоизток и образува широка коритообразна долина, заето предимно от обработваеми земи. В тази част в нея се влива река Дългоделска Огоста. След това Огоста навлиза в язовир Огоста. Отдясно в язовира се вливат притоците й Барат, Златица и Бързия. 

След изтичането си от язовира реката завива на североизток, преминава през град Монтана, приема отдясно водите на река Шугавица, а при град Бойчиновци приема водите на река Ботуня. След това реката навлиза в Дунавската равнина, като запазва североизточното си направление и тече в широка асиметрична долина - с по-стръмни десни брегове. При село Хърлец, през Козлодуйската низина, Огоста тече в общо корито заедно с най-големия си приток река Скът. Влива се отдясно в река Дунав.

Язова планина
Язова планина се намира в Северозападна България. Представлява дял от Западна Стара планина. По североизточното й подножие преминава условната граница между Западния Предбалкан и Западна Стара планина. Разположена е между долините на реките Лом на северозапад и Огоста на югозапад и югоизток, които я отделят от Чипровска планина. На североизток долината на река Превалска Огоста и Превалската седловина я отделят и в същото време свързват с Широка планина, част от Западния Предбалкан.

Язова планина се простира от запад-северозапад на изток-югоизток на протежение от 15 км, а ширината й е 5 км. Билото й е остро и със стръмни склонове. Най-висок връх е Горно Язово, 1537 м, който се намира в югозападната й част.
По периферията на планината са разположени град Чипровци и още 6 села. В най-югоизточната част на планината, над левия бряг на река Огоста, на 2 км от село Железна е разположен живописният Чипровски манастир.

На река Огоста се намира един от най-големите български язовири.

На коя река има най-много градове в България?

Язовир Огоста
Язовирът е разположен в Северозападна България и е четвърти по площ и втори по обем язовир в страната с обем от 506 млн. куб. м. Във водите му се събират три реки - Огоста, Бързия и Златица. Строителството му продължава цели 20 години, а официалното му откриване е през 1987 г. Основната цел на построяването му е да напоява големи площи селскостопанска земя, но към момента се използва главно за производство на електроенергия.

През 1999 г. язовирът е определен за подходящ за промишлен риболов. Има голямо разнообразие на риба - шаран, каракуда, червеноперка, костур, мряна, сом, щука.
Построен е върху две села, които остават под водите му - Живовци и Калиманица жителите им са изселени в Монтана и Берковица. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес