Знаете ли тънката разлика между конфитюр и сладко?

13557
Знаете ли тънката разлика между конфитюр и сладко?
Снимка: iStock

Варенето на домашно сладко от зрели плодове е традиция в страната ни, а споменът за посрещането на гостите с бяло сладко, поднесено върху лъжичка с чаша вода, ни връща в детството и в миналия век. Днес забързаният живот не позволява на дамите да са така виртуозни в приготвянето на сладка, а градският живот е отнел вкуса на пресните плодове, откъснати от двора и приготвени на сладко на огъня, но плодовите изкушения, често по стари домашни рецепти, щедро се предлагат в търговската мрежа.

Дали вкусът им е този от детството, не можем да бъдем сигурни, тъй като сме далеч от мисълта, че можем да вкусим всички брандове и бурканчета с плодово сладко, изложени по витрините и щандовете в магазините, но можем да ви припомним по какво се различават мармаладът от сладкото и то, от своя страна, от конфитюра, за да знаете все пак поне какво купувате в магазина.

Ползите от сладката

Независимо от начина на приготвяне днес, както и от добавянето на консерванти и оцветители, сладката със сигурност са по-здравословен вариант от пакетираните захарни изделия, защото все пак са на основата на плодове, а те са изключително полезни за здравето. Ползите от конкретното сладко зависят от вида на плода, плодовете или билките, цветята, от които е приготвено. Така например розовото сладко е незаменимо при проблемно изхождане и мързелив стомах.

Лекар разкри как е правилно да се яде сладко

За да е максимално полезно сладкото, търсете продукт с подсладител, не със захар, еко или био производство, както и такъв, който има максимално малко съставки – колкото по-чист е и по-кратък е етикетът му, толкова по-полезен е за здравето. В идеалния вариант ще си го приготвите сами от плодове, подсладител, вода и ядки за още повече ползи за здравето и за разкош.

Разлика между конфитюр и сладко

Знаете ли какво наричаме конфитюр и какво сладко? В разговорната реч те се използват като синоними и често всичко, което съдържа плод, захар и добавки в бурканче, се нарича сладко. Мармаладът и конфитюрът обаче са различни от сладкото. Между конфитюр и сладко има тънка разлика, която малцина знаят.

Какво е конфитюр?

На френски език confiture е думата за всички плодови желета, мармалади и сладка. У нас обаче конфитюрът се отличава от сладкото и носи своето собствено име. Разликата между конфитюр и сладко е в начина на приготвяне. Конфитюрът се приготвя от нарязани на много ситно плодове, които се варят до размекването и разкашкването им, така че да се получи гладка структура. Добавя се захар и полученият продукт е изключително сладък.

Как да потиснем желанието си да ядем сладко?

Какво е мармалад?

При варенето на мармалада плодовете се пасират и се варят до получаване на хомогенна структура. Прибавянето на захар обаче е деликатно и не толкова щедро, поради което по структура мармаладът често прилича на конфитюра, но има интересни и горчиви нотки, които го отличават от конфитюра.

Какво е сладко?

Варенето на сладко удоволствие от плодове със захар или подсладители е начинът, по който се приготвя сладкото. Плодовете обаче се режат на едро и целта е при варенето да не се разкашкат, да останат цели едри парчета, което придава уникалния характер на сладката.

Всъщност в това е и разликата между конфитюр и сладко – докато сладкото съдържа цели парчета плодове, в конфитюра те са на каша и се получава фина и еднородна структура. Тази разлика се обуславя от начина на приготвяне на изкушението в бурканче. А иначе удоволствието от консумацията е еднакво и на какво ще направите прасковите например – на сладко или на конфитюр – зависи изцяло от вас. Само не пропускайте лимонтозуто – лимонената киселина или т.нар. лимон на прах, ако се развихрите с плодове и захар зад котлона в кухнята, и се запознайте с тънките моменти от приготвянето на сладка и конфитюри, за да не съсипете плодовете и да не отиде трудът ви на вятъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com