Знаете ли за Войната на котела и защо я наричат така?

9282
Знаете ли за Войната на котела и защо я наричат така?
Снимка: Getty Images / Guliver

Миналото и историческите данни ни поднасят любопитна информация за войни, които са малко познати или съвсем непознати за нас. Знаете ли например нещо за войната на котела? Интересен и любопитен факт, който буди и усмивка, е този, че макар да е продължила цяла година, войната на котела е известна със своя един-единствен отправен изстрел по време на нея, който изстрел попада в… котел за супа, откъдето идва и името ѝ – Войната на котела.

Войната на котела

Войната на котела ни отвежда назад през вековете до 1784 година, която се счита за годината на нейното начало. Води се между Хабсбургската монархия, която контролира Австрийска Нидерландия, и Съединените провинции, като продължителността ѝ е една година – до 1785 г., но реално в продължение на тази година са осъществени само няколко ограничени сблъсъка и един-единствен изстрел.

Предистория, довела до войната на котела

Област Нидерландия, която е контролирана от Хабсбургите до 1851 г., е разделена през същата година на две части по време на нидерландския бунт, насочен срещу римокатолическа Испания и ръководителя ѝ крал Филип II. Бунтът приключва със създаване на независимата държава на север – Съединени провинции, докато под хабсбургски контрол остава южната част. Съединените провинции през 1585 г. изолират от морето важното пристанище на Антверпен, с което затрудняват функционирането на южната част на Нидерландия и най-вече на стопанския ѝ живот. През 1756 г. между Хабсбургите и Великобритания е нарушен съюзът, а Хабсбургската монархия и Франция стават съюзници – факт, който обезпокоява Съединените провинции, обзети от притеснения за сигурността си. През 1784 година хабсбургският император Йозеф II проявява претенции към части от Съединените провинции.

Военни действия по време на войната на котела

Именно Йозеф II е императорът, поставил началото на войната на котела с изпращане на три кораба, сред които е и търговският кораб „Луи“, с издигнат императорски флаг да напуснат Антверпен и да тръгнат към морето. Посреща ги нидерландският кораб „Долфейн“ на 9 октомври 1784 година. Последвал е изстрел от кораба „Долфейн“ – единственият изстрел по време на тази война, който попада в котел за супа на кораба Луи, откъдето войната носи своето име - войната на котела. След този единствен изстрел корабът „Луи“ се предава. Война е официално обявена от императора на 30 октомври. Съединените провинции реагират на обявената от императора война чак на 18 ноември, когато Щатите на Холандия и Западна Фризия възлагат на Фридрих фон Залм-Кирбург да сформира малка армия. Междувременно хабсбургски части достигат в чуждата нидерландска територия, опожаряват един митнически пункт и завземат една зеленчукова градина. С това се изчерпват всички бойни действия в тази война. Очевидно страните не са искали да се задълбочават в нея и тя остава в историята с единствения си изстрел в котел за супа и с името войната на котела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com