Балчик събра 110-годишни снимки на града в календар

4213
Балчик събра 110-годишни снимки на града в календар
Снимка: Йорданка Калчева

В календара на община Балчик за 2020 г. са включени фотографии на морския град от фонда на Историческия музей, стана ясно на неговото представяне. Снимките са правени преди 110 години и показват духа на времето. Краеведът Александър Ламбов разказа интересни истории, свързани с някои от емблематичните сгради.

На фотографиите могат да се видят сградата на общината, която след превземането на Южна Добруджа от Румъния, е преустроена в румънски стил по идея на кралица Мария.

Балчик и Мангалия си партнират за подобряване на пътната мрежа

Община Балчик си партнира с румънската община Мангалия по проект  „Подобряване връзката на третостепенните пътни възли Манга...

Градската градина, където преди век местните хора са се веселили под звуците на оркестър,кино „Елит“, най-старата джамия, строена по времето на завоевателя на Добруджа Али паша, лодките – таксита мауни, с които се пренасяло зърно и стоки от сушата до корабите и обратно, най-луксозният хотел по Северното Черноморие по това време „Дама пика“, който няколко пъти сменял собствениците си след игри на покер, строената през 1982 г. фамилна сграда на Димитриадис и други емблематични за града постройки са намерили място в календара.

Actualno.com припомня, че през 1997 г. наследниците на етническия грък Панаит Димитриадис, изселил се в Констанца, водиха съдебни дела. Претенциите им бяха българската държава да им възстанови два имота, единият от които се ползваше за детска градина, а в другия бяха част от общинските служби. След променлив успех за страните, Върховният касационен съд отхвърли иска като неоснователен, позовавайки се на вербални ноти на външните министерства на България и Румъния от 1953 г. Българската държава е станала собственост на сградите по силата на тези вербални ноти, а те не са били национализирани, е мотивът на магистратите от ВКС.

Богатото културно и историческо наследство на Балчик трябва да бъде опазено за поколенията, категоричен е кметът Николай Ангелов. Общината вече е получила положително становище от Министерството на културата да получи правото на управление на храма на Кибела, очаква се решението да се вземе на правителствено ниво. Ако местната власт получи правото да го управлява, той ще бъде реставриран на мястото, където е в момента, или ще бъде изместен в района на Морска гара, е идеята на кмета Ангелов.

Граждани на Балчик сезират държавни институции за строеж в основата на свлачище

С петиция и подписка до премиера и главния прокурор жители на Балчик сигнализират за незаконен според тях строеж в централната част на ...

Античният храм на Великата майка на боговете беше открит случайно през пролетта на 2007 г. при изкоп за строеж на хотел. Археолози датират изграждането му в периода 280 – 260 г. преди Христа и е действал до края на IV век след Христа. Откритите артефакти са изложени в музея. Строителството на хотела е спряно, но изкопът застрашава съседната жилищна сграда, напомни Ангелов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com