Община Добрич се включва в кампанията за симптомите за инсулт

817
Община Добрич се включва в кампанията за симптомите за инсулт
Снимка: Община Добрич

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Община Добрич ще се включи в кампанията, чието мото е „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Във фокуса на общественото внимание, Община Добрич и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията ще поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В Община Добрич ще бъде оцветена в лилаво сградата на МБАЛ Добрич. Рекламни плакати са поставени в 10 посещаеми от гражданите места.

На специален щанд, който се намира в сградата на Община град Добрич добричлии ще могат да открият рекламни материали, свързани с разпознаването на коварната болест и начините за оказване на първа помощ.

През месец октомври тази година, Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Община Добрич се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца.  

Прогноза за България за периода 2015-2035:

Брой инсулти: +14%

Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com