Община Добрич спечели нов проект, с който продължава дейностите по проект „За равен шанс на децата“

1192
Община Добрич спечели нов проект, с който продължава дейностите по проект „За равен шанс на децата“
Снимка: iStock

От 2016 г. до 30.09.2023 г. Община град Добрич предоставя успешно интегрирани-социални, здравни и образователни услуги, в подкрепа на деца и семейства от рискови групи, по Проект "За равен шанс на децата", финансиран по „Оперативна програма развитие на човешките ресурси 2020-2014“ Процедура "Услуги за ранно детско развитие".

Услугите доказаха във времето изключителните си ползи от оказаната подкрепа на целевите групи/деца и семейства от рискови групи/за подобряване качеството на живота им. Към приключване на процедурата - 30.09.2023, услугите, предоставяни в Общностен център ползваха 2182 деца и техните семейства.

Шанс да продължим и надградим постигнатите резултати ни даде Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027, чрез обявяване на Процедура чрез подбор на проектни предложения с единен краен срок за кандидатстване BG 05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата“, съфинансирана от Европейския съюз, по която общината разработи и спечели проект „С грижа за децата на Добрич“.

Целта на процедурата е предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа с цел превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на Проект „С грижа за децата на Добрич“ № BG 05SFPR002-2.003-0030-R002 в размер на 391 166,00 лв., беше подписан с Министерство на труда и социалната политика на 21.09.2023 г.

Изпълнението на дейностите по проекта стартира на 01 октомври 2023 г. и ще приключат на 01 октомври 2024 г.

Основната цел на проектното предложение е чрез предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, на децата в нужда, да се осигури превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност и се противодейства на социалното им изключване.

Специфични цели:

- Насърчаване социалното приобщаване чрез подобряване достъпа до интегрирани социално - здравни услуги;

- Подобряване качеството на живот на децата и техните семейства в риск от бедност, или социално изключване;

- Предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции чрез осигуряване комплексна грижа за децата и подкрепа за техните семействата;

- Подобряване качеството на услугите.

Целеви групи по Проекта са деца и техните семейства в риск от социално изключване.

С изпълнение на настоящото проектно предложение ще подкрепим и надградим дейността на успешно предоставяните интегрирани здравно-социални услуги за ранно детско развитие, в контекста на Специфични цели 2 и 3 Приоритет 2 но Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027.

Дейностите, които общината ще развие са контекста на двете специфични цели, както следва:

ЦЕЛ-2 Здравна профилактика и превенция на болестите при децата, мерки за информираност за здравно обслужване на гражданите и достъпа до здравни грижи и имунизационен календар, програми за ранни бракове и раждания, семейно планиране.

ЦЕЛ-3 1. Услуги за ранно детско развитие- формиране на родителски умения; семейно консултиране и подкрепа, включително и по отношение на здравните аспекти; ранна интервенция на децата с увреждания и затруднения в развитието.

2. Предоставяне патронажна грижа на деца от 0-3 г.

3. Надграждащо обучение, включително супервизия на служители във връзка с услугите за ранно детско развитие, за ранната интервенция на уврежданията за деца, за интегриран подход и комплексност на подкрепата.

Чрез предоставяне на интегрираните услуги ще бъде осигурена подкрепа на деца в риск и техните семейства, за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, както и предотвратяване настаняването на деца в специализирани институции. Услугите ще се предоставят в "Общностен център за деца и семейства", който се намира в кв. Балик“, ул. „Теменуга“ 27, тел. 0893336781.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com