Прогнозират над 60% спад на туристи в Кранево

8913
Прогнозират над 60% спад на туристи в Кранево

В Кранево се очаква драстичен спад на туристите през летния туристически сезон, заяви пред Дарик Даниела Пеловска, собственост на хотел в курортното селище. Тя прогнозира, че намалението на летовници ще е между 60 и 70%, основно заради отлива на гости от Русия и Украйна.

Причината е икономическата криза в двете държави и променените условия в социалните програми на Русия. Руснаците, които обикновено посещават Кранево ползват субсидирани от държавата почивки, обясни Пеловска. Сега има решение тези субсидии да бъдат давани само при положение, че се летува на територията на руската държава или в бази, собственост на държавни ведомства.

България отново се очертава като топ дестинация за руските туристи

Въпреки общия спад по всички туристически дестинации през 2015 година, руските туристи не са загубили интерес към почивките в чужбина. ...

В добри години курортното село посреща през лятото между 12 и 15 хиляди души, но сега цифрата ще бъде значително по-малка, като ще се разчита основно на българските и румънски летовници. Хотелиерите вече намаляват цените в опит да привлекат повече туристи.

Заради очертаващия се слаб сезон браншовиците настояват за намаление на такса „тротоарно право”. Сега те плащат по около 60 лева на квадратен метър месечно, но се надяват да постигнат споразумение за по-ниска цена. Въпросът вече е поставен пред общински съветници, предстоят разговори по темата и с кмета на Балчик.

Преди началото на сезона трябва да се решат още няколко неотложни проблема в курортното селище, посочи Пеловска. Тя смята, че бързо трябва да се изгради разрушеният при наводнението миналата година пешеходен мост, който свързва горната част на селото с търговската улица и подстъпите към морето. Важно е още да се търсят възможности за укрепване на двете свлачища между Златни пясъци и Кранево и да се ремонтира ул. „Бяло море”.

Пеловска обяви, че в селото ще се учреди неправителствена организация „Кранево- минало и бъдеще”, която ще обединява хора, ангажирани в туристическия бранш. Идеята е да се работи за максимално използване на възможностите за развитие на туризма в селото.

Интересът на руските туристи към България се повишава

Летният туристически сезон в Българи ще е труден, но няма да се очаква този драматичен спад, който се коментира в началото на годината,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com