Социалните предприятия – надежда за хората в неравностойно положение

1997
Социалните предприятия – надежда за хората в неравностойно положение
Снимка: Thinkstock/ Guliver

„Мир – Добрич“ ООД е сред фирмите, които традиционно дават хляб на хора с над 50% инвалидност. Дружеството е приемник на ТПК „Мир“, където също бяха наемани хора с увреждания. След ликвидацията на трудово-производителната кооперация персоналът ѝ е нает в новоучредената фирма. По данни на нейния управител Кольо Георгиев 35% от работещите са инвалиди. Дейността е свързана с изработване на народни носии от всички етнографски райони на страната ни, бродерии и шивашки услуги. Интерес към бродериите има и от клиенти в чужбина, а шивашката продукция е на ишлеме.

Производителността на хората с увреждания е по-ниска, затова се разчита на компенсации от държавата. Георгиев уточни, че държавата възстановява 50% от осигуровките, направени за наети инвалиди. Има и отстъпка на данъка върху печалбата. Но може да се помисли и за други форми на косвено подпомагане на предприятия, които наемат хора в неравностойно положение – например освобождаване от данък върху собствеността.

"Системата ни убива" получи по-качествен законопроект за личната помощ

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание н...

Социалният проект „Чудната градина“ на фондация „Свети Николай Чудотворец“ в Добрич подава ръка на младежи с интелектуални затруднения, настанени в защитени жилища. Мотива точно тези млади хора да бъдат привлечени д-р Хасан Ефраимов обяснява по следния начин: „Тези младежи могат сами да си изкарват прехраната, трябва само някой да ги научи. Те имат нужда от социални контакти, да се почувстват значими“.

Десет от младежите в момента получават възнаграждение по проект на Българския фонд на жените. Още 20 млади хора с увреждания ще бъдат назначени в началото на следващата година. Фондацията е кандидатствала пред социалното министерство тези назначения да станат по-рано, но изискването на ведомството е за търговска дейност. За целта ще бъде подадена данъчна декларация за 2018 г.

Всяка от работните позиции се съобразява със заболяването на конкретния младеж. Те са с по-ниска производителност – трима – четирима от младите хора с увреждания вършат работа колкото един здрав на тяхната възраст. Затова част от тях ще са наемани за половин работен ден, а други – дори само за два часа.

Социално предприятие развива дейност и в Добричка община, на чиято територия са 68 села. По проект „Помощ в дома и градината“ – генератор на социална възвръщаемост в община Добричка“ са отрити работни места за социални асистенти и работници в озеленяването. Наетите по този проект трябва да са хора с увреждания, лица в неравностойно положение или други социално изключени лица. Те ще бъдат наети за цялата следваща година – от 1 януари до 31 декември. Освен хората с увреждания, за обявените позиции могат да кандидатстват безработни младежи, самотни родители, хора над 54-годишна възраст, лица без образование, жертви на насилие, а дори и бивши затворници.

Над 23 000 хора с увреждания станали сервитьори и брокери

23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи. Това сочат данните на Националния статистически инст...

Целта на проекта е подобряване на качеството на живот на хората в неравностойно положение. Неговият бюджет е 180 273,91 лева, като европейските средства са 153 232,82 лева, а националното съфинансиране е 15%, което е  27 041,09 лева.

Държавата насърчава и предприемаческата инициатива на хората с увреждания. От 2006 г. Агенцията за хората с увреждания финансира проекти за стартиране на собствен бизнес от хора с трайни увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com