13 вериги са се включили в кампанията за най-евтини цени на основни продукти

2393
13 вериги са се включили в кампанията за най-евтини цени на основни продукти
Снимка: iStock

Вече 13 вериги в България са се включили в кампанията „Достъпно за вас“ за осигуряване на седем продуктови групи от малката потребителска кошница. Фокусът е върху минимум 50 продукта от нея. Всеки от магазините трябва да има минимум 16 хранителни продукта с намалени цени.

В специално изработената платформа потребителите могат бързо да се ориентират къде да открият намалените продукти, като кликнат на логото на всяка една от веригите - участници. Там се виждат брошурите с артикули от кампанията, да ги разгледат и да изберат подходящ за тях магазин. Има също информация за различните продуктови категории и списък с намалените артикули за седмицата. Това става ясно от отговора на икономическия министър Богдан Богданов до депутата Александър Иванов (ГЕРБ-СДС). Още: "Достъпно за вас" се оказа пълен провал

Припомняме, че инициативата стартира на 15-ти ноември т.г. в партньорство между Министерството на икономиката и индустрията и съответно търговските вериги, които приемат условията. Нейната цел е да бъдат постигнати ниски цени за българските потребители на хранителните продукти от първа необходимост.

Инициативата цели да осигури информираност на потребителите и достъпност до основни хранителни продукти, чрез предлагането им на възможно най - ниски цени, базирайки се на принципите на конкурентиост, без да оказва негативно влияние върху останалите участници в икономическите отношения. Още: Защо с една минимална заплата купуваме 7 потребителски кошници, а във Франция цели 27?

Белегът, по който могат да се открият възможно най-евтините артикули, е логото на „Достъпно за вас“ в съответния магазин. То е поставено до стоката, която е предложена в конкретната седмица. А продуктовата кошница, която веригите предлагат за съответната седмица, е включена в брошурите им, както и в дигиталните им издания. Там също стоката е обозначена с това лого. 

Справка в платформата сочи действително много ниски цени на основните хранителни стоки, като например бял хляб за 0,99 лв., спагети за 1,05 лв., олио (1 л) за 1,29 лв., зеле (1 кг) за 0,45 лв., връзка праз за 0,99 лв., ябълки (1 кг) за 1,69 блв., картофи (2,5 кг) за 3,38 лв., прясно пилешко месо (1 кг) за 5,78 лв., прясно свинско (1 кг) за 8,99 лв., 1 кг. Ориз за 1,79 лв., зрял шарен боб и леща (1 кг) съответно за 4,38 лв. и 3,59 лв., кофичка кисело мляко за 0,99 лв., яйца за 0,38 лв.

Общата цена на малката потребителска кошница с включени 16 продукта на най-изгодна цена за седмицата е 33,49 лв.:бял хляб, спагети, брашно, ориз, зрял бял боб, прясно пилешко месо, прясно свинско месо, колбаси, кисело мляко, яйца, ябълки, банани, зеле, праз, оцет, сол.    

Преди кампанията общата цена на същата тази кошница е била 40,14 лева. Разликата между двете е 6,65 лева.

„Общата стойност на кампанията, включваща изработването на единното лого и специализираната платформа е в размер на 5515 лв. без ДДС. За сравнение изработеният през април месец, по време на служебното правителство сайт „Foodрrice.bg' е струвал на Министерството 29 900 лв. без ДДС“, пояснява министър Богданов. Още: Зам.-министърът на икономиката отчете намаление на цените на основните храни с 10%

Кампанията стартира първоначално с три от национално представените търговски вериги. Само за първите няколко седмици вече са се включили 13 партньора, сред които освен повечето национално представени търговски вериги, вече имаме участници и сред регионални вериги магазини от областите Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Плевен, Пазарджик, София Област и др. Търговските обекти, в които потребителите могат да открият стоките, в началото бяха близо 200, а сега са вече над 400 в цялата страна.

„Инициативата е в процес и Министерството продължава разговорите и с други потенциални партньори - национални, регионални, както и по- малки магазини, за да достигне до възможно най-много потребители“, допълва министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика