62% от нарушенията с евросредства са при обществени поръчки

16891
62% от нарушенията с евросредства са при обществени поръчки
Снимка: Getty Images

62% от нередностите при плащане с европари са установени при обществени поръчки. Това сочат данните от дирекция АФКОС към МВР, която се занимава с разследването на злоупотреби с еврофондове, пише в. "Сега".

На второ място по вид нарушения се нареждат необоснованите разходи по проектите. За изминалия програмен период 2007-2013 г. са разкрити общо 1190 нередности при тези плащания. Само 257 случая обаче са докладвани на Европейската комисия, тъй като прагът, над който се уведомява ОЛАФ, е много висок.

Подобна е картината и при земеделските фондове. Там са открити внушителен брой нередности - 7414. Според Бойко Костов от АФКОС обаче големият брой нарушения се дължат на техническа грешка при обработването на информацията за подадените сигнали. Това е и причината на прокуратурата да са докладвани едва 314 случая, при които се смята, че са извършени престъпления с евросредства. Костов обаче отказа да съобщи при каква част от тези случаи се е стигнало до осъдителна присъда и колко са оправдани.

Промени в Закона за обществените поръчки бяха подготвени от вицепремиера Даниела Бобева. Въпреки че те все още не са приети от парламента, шефката на Агенцията за обществени поръчки Миглена Павлова обяви, че се подготвя изцяло нов законопроект. По този начин щяла да се избегне необходимостта от постоянни промени на парче.

До няколко дни кабинетът ще обяви колко пари са похарчени за реклама на европрограмите в електронните медии, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова. Статистиката ще събере данни за сключените през последните 10 месеца договори. Това ще е втората такава публична справка. В началото на мандата на този кабинет Златанова обяви, че в периода 2007-2013 г. по обществени поръчки за реклама на електронни медии са раздадени над 66 млн. лв. Близо половината - 31.2 млн. лв., идват от Програмата за развитие на селските райони, която се управлява от земеделското министерство.

 

Реформаторите искат защита на европейския курс на България

Заради изключителната ситуация, в която се намира България в отношенията си с ЕС, Реформаторският блок (РБ) ще поиска от президента Рос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика