900 млн. лева търговски дефицит с Русия само за месец

2156
900 млн. лева търговски дефицит с Русия само за месец
Снимка: iStock/Guliver

Търговският дефицит на България спрямо Русия достигна близо 900 млн. лева само за месец, сочат данните на Националния статистически институт. През януари тази година, страната ни е изнесла стоки за руския пазар за едва 67.3 млн. лева, докато в същото време отчита внос от Русия на обща стойност 965.8 млн. лева. Така за първия месец на годината търговският дефицит с Русия достига 898.5 млн. лева. За сравнение, през януари миналата година, дефицитът с Русия бе приблизително четири пъти по-нисък, възлизайки на 202.4 млн. лева.

През януари вносът от Русия скача с цели 274.2% на годишна база, директно отразявайки скока в цените на петрола и природния газ и така наречената енергийна зависимост на страната ни от руските доставки. Миналата 2021 година приключи с търговски дефицит с Русия в размер на 4.9 млрд. лева, което представлява около половината от общия търговски дефицит на страната ни за периода. През миналата година вносът от Русия достига 5.8 млрд. лева при изнесени стоки за руския пазар на обща стойност 846 млн. лева.

През януари 2022 година от България общо (ЕС+трети страни) са изнесени стоки на стойност 6.246 млрд. лева, което е с 31.2% повече в сравнение със същия месец на 2021 година. В същото време в страната са внесени стоки на стойност 7.63 млрд. лева или с 51.2% повече спрямо януари 2021 година.В същото време в страната са внесени стоки на стойност 7.63 млрд. лева или с 51.2% повече спрямо януари 2021 година. Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през януари 2022 г. и е на стойност 1.389 млрд. лева

Едва 4% от европейския износ е насочен към руския пазар

Русия е петият най-голям търговски партньор на Европейския съюз по отношение на износа на европейски стоки и третият най-голям партньор...

Износът на стоки конкретно за трети страни (извън ЕС) се увеличава с 38.1% в сравнение със същия месец на 2021 г. и е на стойност 2.002 млрд. лева. Вносът на стоки в България от трети страни обаче се увеличава с 81.8% в сравнение със същия месец на 2021 г. и е на стойност 3 491.1 млн. лева, като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през януари 2022 г. е отрицателно и е в размер на 1.488 млрд. лева.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2022 г. най-голямо увеличение спрямо януари 2021 г. е отчетено в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (308.8%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (113.7%). Спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (25.5%).

Още: Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com